Šimeckovci spolu s kvartetom z DenníkaN zostanú ešte dlho v politickej izolácii
04 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Udalosťou uplynulého víkendu bol snem strany Hlas-SD, ktorý sa konal v Košiciach 1. júna. Zaujímavý bol hlavne tým, že sa na ňom volil nástupca Petra Pellegriniho, ktorý stranu viedol od jej založenia po voľbách 2020. Snem pozorne sledovala ako koalícia, tak aj opozícia a tiež politickí komentátori. Komentár Daga Daniša si všimol aj bývalý poslanec Alojz Přidal,  ktorý situáciu vníma práve cez KDH. Práve toto hnutie počas volebného obdobia 2002-2006 zastupoval v parlamente.

Dag Daniš vo svojom komentári upozornil na to, že Hlas bude po zmene predsedu, ktorým sa stal Matúš Šutaj Eštok oveľa menej prístupnejší a prijateľnejší partner pre opozičné strany. To by malo znamenať, že ako KDH, tak PS budú v opozícii na dlho „zamurované“.

Nový Hlas bude totiž podľa Daniša vyhranený výrazne jasnejšie, ako bol Hlas na čele s Petrom Pellegrinim. Navyše „nepriateľstvo“ medzi novým predsedom Hlasu a stranou PS je jasné od úplného začiatku, veď vláda ešte nemala ani schválené svoje programové vyhlásenie a PS už odvolávalo ministra vnútra Šutaja Eštoka.

Verí, že sa Daniš mýli

Súčasťou Danišovho komentára bola aj zmienka o KDH, ktoré by mohlo ísť do koalície s PS. „Dúfam, že sa Dag Daniš mýli a KDH nikdy nepôjde do koalície s PS,“ píše na sociálnej sieti Přidal.

„Naozaj sa zdá, že syn a otec Šimeckovci spolu s kvartetom z DennikaN „zachraňujúcom demokraciu” zostanú ešte dlho v politickej izolácii, čo s volebným programom eticko-morálnych zvráteností PS aj zaslúžia,“ pokračuje Přidal.

Tódová, Vašečka, Šimečka st., Kostolný, Leško, zdroj foto: FB/Eduard Chmelár

Nemajú vyhliadky

Přidal upozorňuje, že aj PS si to uvedomuje. Svedčí o tom aj to, ako hystericky sa správali po prezidentských voľbách. Zistili totiž, že ich koaličný potenciál je oveľa nižší, ako sa sami domnievali a hlavne prezentovali. Chceli „odizolovať“ Smer, nakoniec budú odizolovaní oni sami.

Stratia aj SaS?

„Stratili „Pellegriniho Hlas“. Po odchode Sulíka môžu strácať aj SaS, ktorá zrejme bude padať k hranici päť percent. Šimečkovi perspektívne ostáva v rukách len zajakavá strana pre progresívnych veriacich (KDH). Nikto iný. Lebo všetci ostatní sú buď pevne na druhej, Ficovej strane, alebo kdesi v tretej lige a rizikovej zóne (SaS, Matovič, Demokrati),“ píše Přidal a doplnil, že v reči marketingu rating PS ako vládnej strany hlboko spadol.

„Progresívci majú nakročené tam, kam chceli vyhnať Fica – do politickej izolácie. A dosť nepríjemnej,” uzatvára Přidal.

Šutaj Eštok: Hlas by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska
Hlas-SD by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska. Ak budeme spoločnosť živiť konfliktom, výsledkom bude konflikt. Vyhlásil to novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok v príhovore na sobotňajšom sneme. Poďakoval sa za... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik