Pandemická dohoda prijatá NEBOLA!
04 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Členské krajiny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na sobotňajšom (1. 6.) stretnutí v Ženeve rozhodli neprijať pandemickú dohodu, rokovania však budú pokračovať. Zúčastnené štáty však prijali balík revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). SR sa od jeho prijatia verbálne disasociovala, teda dištancovala od ich prijatia. TASR o tom v pondelok informoval Komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR).

Nebolo dosť času

"Máme za to, že po dohode na finálnom znení balíka revidovaných článkov IHR nebol pre krajiny dostatočný časový priestor na podrobné preštudovanie zmien zapracovaných priamo na stretnutí," vysvetľuje MZ SR vo vyhlásení.

Krajiny v sobotu konsenzom prijali ďalší postup pri pokračovaní v rokovaniach o pandemickej dohode. Finálne znenie dohody bude predložené na prijatie najneskôr počas 78. zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (máj/jún 2025).

V prípade, že krajiny dosiahnu zhodu na finálnom znení dokumentu skôr, bude zvolané mimoriadne zasadnutie Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, na ktorom sa bude dokument prijímať.

Rokovania WHO od 2021

WHO súhlasila so začatím rokovaní o pandemickej zmluve v roku 2021, keď sa pandémia choroby COVID-19 zmiernila. Cieľom bolo vypracovať dokument, ktorý by svetu pomohol v prípade akejkoľvek novej globálnej zdravotnej krízy.

ŠKANDÁL! Leyenová skúša zmariť vyšetrovanie jej miliardových kšeftov! (VIDEO)
Europoslanec Milan Uhrík (Republika) hovorí o škandále. A o nie malom škandále. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová podľa neho skúša za každú cenu zmariť vyšetrovanie svojich miliardových kšeftov. Tentokrát na to ide cez vyšetrovateľov, ktorým... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Tri roky úsilia o dosiahnutie dohody sa však v apríli skončili neúspechom. Vyjednávania totiž narazili na viaceré prekážky, pričom mnohé rozvojové krajiny rozhnevalo, že bohaté štáty monopolizovali dostupné vakcíny proti covidu. Žiadali záruky, že každá nová dohoda zabezpečí spravodlivejšie poskytovanie liekov a zdieľanie výsledkov výskumu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik