Dôležité ZMENY pre šoférov: NOVÉ pravidlá pre VODIČÁKY a ŠPZ-ky! Čo bude zakázané?
04 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Vláda pravidelne pripravuje rôzne zmeny, ktoré sa pozitívnym alebo negatívnym spôsobom dotknú niektorých občanov. Momentálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní novela zákona o cestnej premávke, ktorá so sebou prináša viacero zmien.

Návrh novely zákona by mal vstúpiť do platnosti od 1. júla 2025, ak bude schválený. „Hlavným cieľom návrhu novely zákona je zjednodušenie podmienok pre podnikateľské prostredie pri evidenčných úkonoch spojených s motorovými vozidlami, ako aj ich zjednodušenie pre fyzické osoby, ktoré sú vlastníkmi a držiteľmi vozidiel,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Prvou navrhovanou zmenou je zavedenie jednorazových tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M alebo C, na ktorých by predajcovia vyznačovali dobu ich platnosti. Dôvodom je, že mnohí zákazníci nevracajú teraz tieto tabuľky späť predajcovi, kvôli čomu vznikajú rôzne komplikácie. Niektorí občania ich dokonca používajú neoprávnene, napríklad na dovoz vozidiel zakúpených v iných štátoch.

ečv tabuľky

Zdroj: Návrh vyhlášky Ministerstva vnútra SR

„Materiál týchto „jednorazových“ tabuliek bude zo syntetického polyesteru, ktorý vizuálne vyzerá ako tvrdený papier, ale je odolný voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu,“ píše sa v správe. Nový správny poplatok za pridelenie tejto tabuľky bude 5 eur za jeden kus.

Koniec podsvietených a vulgárnych EČV

V návrhu sa píše o rušení možnosti vydávať podsvietené tabuľky s evidenčným číslom (tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru vyžarujúce svetlo pri zapnutom osvetlení). Taktiež sa precizuje ustanovenie o hanlivých, vulgárnych a ostatných zakázaných výrazov na tzv. voliteľných tabuľkách s evidenčným číslom. Tie by po novom mali byť zakázané.

Od júla 2025 by mala nastať zmena aj pri tabuľkách EL/EV so zeleným písmom. Po novom by sa mala vydávať len čistým elektromobilom, teda nie plug-in hybridom, ako je tomu v súčasnosti.

Mal by sa tiež zmeniť okruh subjektov, ktorým sa môžu poskytovať údaje z evidencie vozidiel. Rozšíriť by sa mal o všetky štátne orgány, o správcov konkurznej podstaty, rozhodcov a rozhodcovské súdy.

„Návrh novely zákona zavádza aj iné opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, resp. na zlepšenie služieb občanov vo verejnej správe pri evidenčných úkonoch. Ide predovšetkým o umožnenie prihlasovať nové vozidlá a jednotlivo dovezené vozidlá na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte a o umožnenie vykonávania elektronických služieb pri evidovaní vozidiel bez ohľadu na to, či už bolo držiteľovi vozidla vydané osvedčenie o evidencii časť I alebo nie,“ dodáva predkladacia správa.

Aké zmeny čakajú vodičské preukazy?

Ako uvádza portál Topspeed s odvolaním sa na nemecký web Promobil, európsky parlament schválil v prvom čítaní zmenu vodičských preukazov zameranú na karavany, resp. obytné automobily. Podľa nej by mohli všetci vodiči s vodičský preukazom skupiny B šoférovať vozidlá s maximálnou prípustnou hmotnosťou do 4,25 tony.

V súčasnosti je maximálny limit do 3,5 tony. Ak tento návrh naozaj uzákonia, vodiči by mohli bez problémov riadiť aj väčšie karavany, ktoré sú v Nemecku rozšírenejšie ako napríklad u nás. Treba ale počítať s tým, že mnohé predpisu zostanú platné pre hmotnostný limit 3,5 tony. Drahšie vás pri cestovaní môžu vyjsť napríklad mýtne systémy.

Kollár Naďove škreky avizoval. Naď sa tvári, že mu dvíha čísla v prieskumoch (VIDEO)
Ako ideálny čas na zverejňovanie svojich videí na YouTube si Zoroslav Kollár zvolil sobotňajšie popoludnia. Už zhruba rok sa v nich venuje rôznym persónam z vládnej koalície, ktorá tu bola počas skráteného volebného obdobia 2020-2023. Bolo preto... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik