Brusel chce vyšachovať z hry Maďarsko, mobilizuje za právo veta
04 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Belgické predsedníctvo EÚ nalieha na vlády, aby pristúpili k "odstráneniu z cesty" Maďarska. Argumentuje frázou, že "Európske krajiny sú čoraz viac frustrované z budapeštianskych obštrukcií voči vojenskej pomoci Ukrajine a sankcií voči Rusku." Témou sa zaoberá web politico.eu. 

Pre informáciu - Belgicku sa končí predsedníctvo 30. júna 2024, po ňom tento post preberá - ako inak - práve Maďarsko.

Chcú zlikvidovať svojprávny postoj a odpor Maďarska

"Belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbib (aké typicky "belgické" meno - pozn. red. HD) obhajovala pokrok v postupe EÚ podľa článku 7 o nedôvere Budapešti. Belgicko, súčasný držiteľ rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ, podniká mimoriadne kroky a nalieha na vlády EÚ, aby zvážili pokračovanie v procedúre eliminácie a zbavenia  Maďarska hlasovacích práv." Píše politico.eu.

„Máme Európu, ktorá má ťažké napredovať, pričom, žiaľ, niektoré štáty – konkrétne jeden štát – čoraz viac prijímajú transakčný, blokovací a vetový postoj,“ povedala belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbib v rozhovore pre POLITICO.

Maďarsko potrebuje podporu, osamotené to nezvládne

Európsky parlament spustil prvú fázu postupu podľa článku 7 proti Maďarsku v roku 2018, ale tento proces sa zastavil. Ďalší krok tohto postupu, ktorý sa používa, keď sa krajina považuje za hrozbu porušenia základných hodnôt bloku, sa často nazýva „nukleárna možnosť“, pretože poskytuje najzávažnejšie politické sankcie, ktoré môže blok uvaliť na členskú krajinu – pozastavenie práva hlasovať o rozhodnutiach EÚ.

Maďarsko by malo v júli prevziať predsedníctvo v Rade EÚ, čo dáva Budapešti viac právomocí pri stanovovaní agendy a priorít EÚ na šesť mesiacov, aj keď maďarský premiér Victor Orbán naďalej bráni rozhodovaniu EÚ o dôležitých záležitostiach ako je vojenská pomoc Ukrajine či sankcie proti Rusku. Alebo tiež jasavé vítanie a prijímanie Kyjeva v bloku Únie.

Už sa zjavne bruselskí sluhovia USA rozhodli

"Toto je moment pravdy," povedala Lahbib. „Buď sa postavíme čelom k svojej zodpovednosti, čo si vyžaduje politickú odvahu a vôľu, alebo zavedieme mechanizmy, ktoré nefungujú. A tak si musíme vybrať." "Musí to fungovať. Ak to nefunguje, musíme to zreformovať. To je budúcnosť Európskej únie,“ povedala Lahbib podľa webu politico.eu.

_________________________________

Pozn. red. HD - A to je jasný príklad, prečo treba o pár dní ísť k eurovoľbám a zrušiť nateraz platný bruselský naratív - ak nie si náš, ideš z kola von!

Ukrajinci sa vracajú k ruštine
Ideologické šialenstvo, ktoré postihlo nielen ruštinu na Ukrajine (stačí sa pozrieť aké názvy tvrdošijne používajú naše červené denníčky, napríklad Kyiv, hoci Londýn pre nich nelogicky už nemusí byť London), sa aspoň na Ukrajine končí. "Našim" to... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik