Minister Blanár a veľvyslanec Bulharska si uctili pamiatku bulharských hrdinov
03 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Mier a sloboda sú hodnoty, ktoré nemôžeme brať ako samozrejmosť! Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa dnes zúčastnil na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. S veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom si uctili pamiatku bulharských hrdinov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas Slovenského národného povstania.

Slovensko-bulharské vzťahy majú silné korene aj v spoločnej histórii oboch štátov. V Bratislave sa nachádza niekoľko pamiatok a miest, ktoré pripomínajú toto partnerstvo.

"Denne prechádzame po ulici Bulharskej, Vazovovej či Blagojevovej – možno bez uvedomenia si celej hĺbky ich významu," pripomenul v príhovore pri Pomníku bulharských partizánov minister Juraj Blanár a vyzdvihol hrdinstvo mladých ľudí, ktorí na Slovensku položili svoje životy za boj proti neslobode a nacizmu.

"Vážme si ich odvahu a odhodlanie, lebo sa obetovali za našu vlasť, za nás – pre ďalšie generácie, aby sme mohli žiť lepší, slobodnejší život. Bojovali za mier, ktorého skutočnú hodnotu si dnes o to viac uvedomujeme, pretože mier a sloboda sú hodnoty, ktoré nemôžeme brať ako samozrejmosť," uviedol šéf slovenskej diplomacie a vyjadril úprimnú spolupatričnosť s bulharskými bojovníkmi.

Minister zahraničných vecí vyzdvihol pretrvávajúcu priateľskú úroveň slovensko-bulharských vzťahov. Na pietnom podujatí sa zúčastnili tiež žiaci Bulharskej základnej školy a gymnázia Christa Boteva v Bratislave nesúcej meno jedného z najväčších revolucionárov a básnikov Bulharska.

Kaliňák tvrdo PS: STRAŠÍTE A BURCUJETE EMÓCIE BEZ JEDINÉHO REÁLNEHO FAKTU! (VIDEO)
Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta tvrdenia opozičného PS, že Smer-SD zneužíva atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na mobilizáciu voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Tvrdí, že PS len straší a burcuje... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik