NEMÔŽEME UROBIŤ HRUBÚ ČIARU! Kaliňák o stave Roberta Fica a veľmi hmlistých prognózach (VIDEO)
03 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Po atentáte na slovenského premiéra Fica bol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (obaja Smer-SSD) ten, kto sa medzi prvými za svoje emotívne reakcie ospravedlnil a „k pohľadu do zrkadla“ vyzval aj ostatných politikov. Hrubú čiaru však podľa neho urobiť nemôžeme. Mohli by sme tak skĺznuť do rovnakej rétoriky, aká tu bola pred 15-tym májom, kedy v Handlovej padli výstrely.

rozhovore pre Topky Kaliňák hovoril o zdravotnom stave a veľmi hmlistých prognózach Roberta Fica, o tom, prečo nie je možné urobiť hrubú čiaru, ale reálnu zmenu, hovoril však aj o tom, či sa Robert Fico vráti a aká bude jeho zmena. Robert Kaliňák odmieta reči o tom, že on nastúpi na premiérsky post a vysvetlil, ako aj on realizoval ten potrebný pohľad do zrkadla.

Aktuálny premiérov stav

„Lekári to popísali celkom presne. Prvé dni bolo liečenie mimoriadne náročné. Keď sa podarilo sfunkčniť všetky poškodené časti tela, rekonvalescencia začala naberať rýchlosť. Prepustenie do domáceho liečenia je znakom, že pacient je samostatný, no ubolený. Bol zasiahnutý pohybový a aj tráviaci trakt. V každom prípade samostatnosť je pre každého  človeka mimoriadne dôležitá. Podrobuje sa ambulantnej liečbe v Nemocnici sv. Michala. Myslím si, že to bude vyžadovať ešte týždne do plného návratu,“ povedal Kaliňák v rozhovore. Či sa bude chcieť premiér stretnúť s atentátnikom, odhadnúť nedokáže. Bude potrebné vyhodnotiť ako je možné, že muž, ktorý pred ôsmimi rokmi horlil proti násiliu bol schopný dať svoj nesúhlas s iným politickým názorom dať najavo so zbraňou v ruke namierenou voči najsilnejšiemu človeku krajiny.

„Pár odpovedí sa ponúka. Či je to opozícia, ktorá nebola dodnes schopná uznať výsledky parlamentných a prezidentských volieb, frustráciu rieši zvyšovaním agresivity na zhromaždeniach, alebo je to novinársky stav, ktorý sa rozhodol, že musí hyperbolizovať a preháňať. Sám prichádzal so slovníkom, ktorý nie je akceptovateľný,“ uvažuje Kaliňák v rozhovore.

NESTAČILO? Tata Šimečka si ďalej obtiera ústa o Slovákov....
Martin M. Šimečka sa zrazu vyviňuje zo svojich totálnych prešľapov. Najnovšia Osobnosť žurnalistiky, takýmto ocenením ho ovenčila Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti, začína prekrúcať svoje vlastné slová. Vraj Fica neprirovnal k Hitlerovi. To... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Veď aj oni demonštrovali...

V relácii O 5 minút 12 sa Michal Šimečka z PS ohradil, že opozícia predsa proti vláde nikoho neprovokovala. Kaliňák však upozorňuje na fakt, že kým Smer v minulosti (počas covidu, pozn. red.) proti opatreniam demonštroval až po tom, čo boli prijaté, PS organizoval demonštrácie „preventívne“, ešte pred tým, ako bol napríklad zákon o RTVS, či pred tým o zrušení ÚŠP prijatý.

„Vždy sme demonštrovali proti následkom. Výsledky volieb neuznávajú a veľmi dobre to vedia. Keď vám líder opozičnej strany povie, že brzdite, pán premiér, lebo narazíte a nielen do semafóru, tak je to o čom? O láskavej komunikácií o inom politickom názore?,“pýta sa podpredseda vlády. Navyše na „vyšpičkovanú atmosféru“ upozorňoval už dávnejšie aj premiér Fico. Obával sa útoku na politika a boli médiá, ktoré sa na tom smiali. Kaliňák preto odmieta hrubú čiaru – musí prísť reálna zmena.

Aký bude po návrate? Vráti sa vôbec?

Podľa Kaliňáka je premiér „homo politicus“, politikou doslova žije, a preto sa dá očakávať, že sa vráti. Rozhodnutie je však len na ňom. Určite však netreba očakávať „starého“ Roberta Fica.

„Toto musí poznačiť každého. Nikto z nás si to nevie predstaviť,“hovorí Kaliňák na margo Ficovho návratu do práce, ktorý môže trvať aj mnoho týždňov. Nesúhlasí však s názormi, že Fico býval nahnevaný. Pripúšťa, že bol emotívny a prudko reagoval na niektoré novinárske otázky. Bude potrebné reagovať aj na ne, bude potrebné sa posunúť ďalej, lebo situácia bola podľa neho už neudržateľná.

Kaliňák ako premiér?

„Považujem to za úplný nezmysel. To sa nikdy nestane. My premiéra máme, ktorý v rámci svojich možností riadi krajinu. Ako podpredsedovia vlády vykonávame kroky, ktoré máme robiť. Robert Fico nastavuje smer a hlavné projekty vlády. Nemáme žiadneho zastupujúceho premiéra, ale normálne fungujúceho, ktorý je momentálne len indisponovaný,“ vysvetľuje Kaliňák s tým, že každý z podpredsedov vlády vie presne, čo má robiť a keďže premiér je na PN, nie je dôvod riešiť túto otázku.

Kaliňák tvrdo PS: STRAŠÍTE A BURCUJETE EMÓCIE BEZ JEDINÉHO REÁLNEHO FAKTU! (VIDEO)
Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta tvrdenia opozičného PS, že Smer-SD zneužíva atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na mobilizáciu voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Tvrdí, že PS len straší a burcuje... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Do zrkadla sa pozrel aj on

Robert Kaliňák o sebe tvrdí, že má oveľa kratšiu „zápalnú šnúru“, ako Robert Fico a že je oveľa emotívnejší. To, že sa treba pozrieť do zrkadla niektorí politici podľa neho nepochopili, on sa však rozhodol, že sa bude ovládať viac.

„Verím, že v budúcnosti budem schopný s tým pracovať lepšie. Rovnako som začal odpovedať všetkým na otázky. Už nerobím rozdiely,“ hovorí za seba. Situáciu by rád dostal do stavu, kedy boli politici schopní hádať sa len argumentačne a on sa chce sústrediť na to, aby sa diskusie znova vrátili do vecnej roviny. Ten, kto je nadmieru frustrovaný, sú podľa neho progresívci.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik