Anna Belousovová: Ak to nezastavíme, štát to neustojí
04 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Anna Belousovová má za sebou bohatú, miestami búrlivú politickú minulosť. Búrlivá však nie je kvôli škandálom, ale preto, že počas svojej politickej kariéry vždy hovorila veci priamo a to sa nie vždy páčilo jej straníckym šéfom. Dodnes je známa svojou priamosťou a otvorenosťou, čo bolo aj dôvodom, prečo dostala ponuku kandidovať do Európskeho parlamentu za hnutie Republika.

V exkluzívnom rozhovore pre portál skspravy.sk bola reč aj o absencii komunikácie, pričom riešenie má v rukách vláda. Tá musí urobiť poriadok s verejnoprávnymi médiami. Podľa nej však „vietor vanie“ z americkej ambasády, ktorá sa podieľala na niekoľkých zvrhnutiach predstaviteľov vlád, ktorí boli zvolení v demokratických voľbách. Vracia sa preto k tomu, že aj naša spoločnosť sa musí vrátiť k dialógu. Tiež je najvyšší čas, aby vláda urobila poriadok v médiách a OČTK začali konať tam, kde konať majú. Menej by sa mali realizovať nikým nepozvaní overovatelia faktov. Nominantom SNS veľmi drží palce, pretože tí sú aktuálne na vynikajúcich miestach, kde aj dosahujú výsledky. Vysvetlila tiež, prečo treba ísť voliť.

Problém – chýba komunikácia

Odkedy Belousovová odišla z veľkej politiky všíma si vo všeobecnosti fakt, že názorovo rozdielni ľudia spolu nekomunikujú. „Len ťažko môžete spájať ľudí, keď sa rozprávate len s polovicou národa a druhej polovici neustále nadávate,“myslí si Belousovová, ktorá aktuálne pôsobí ako poslankyňa žilinského VÚC. Navyše serióznu komunikáciu odmieta menšia, no o to výraznejšie kričiaca časť spoločnosti, ktorá vo svojej boľševickej mentalite iný názor nepripustí a volá doslova po cenzúre. Systémový recept však máme – podľa Belousovovej je napísaný v Ústave.

AKÉ VÝSTIŽNÉ! Demokrati sa spolčili s Pirátmi
Mimoparlamentné strany Demokrati a Pirátska strana - Slovensko podpísali memorandum o dlhodobej spolupráci. Uviedol to predseda Demokratov Jaroslav Naď na pondelkovej spoločnej tlačovej besede. Naď poukázal na to, že strany chcú spoločne... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Je najvyšší čas

„Súčasná koalícia dostala od ľudí mandát, aby zrealizovala svoj volebný program. Očistu republiky. A treba začať médiami, politickými mimovládkami a verejnoprávnou televíziou. Budem to opakovať stále, pretože veci je treba jasne pomenovať.  Načo máme Radu pre mediálne služby? Veď tá má strážiť objektívnosť a vyváženosť. Ako je možné, že v RTVS roky fungujú radikálni aktivisti typu Michala Havrana, ktorí si do relácie pozvú troch svojich kamarátov, s ktorým sa hodinu utvrdzujú vo svojom názore a my občania im to platíme?,“duplikuje Belousovová, ktorá tiež nerozumie tomu, ako môžeme ako štát podporovať pseudokultúru.

„Je treba konať. Smer ako vládnuca strana dostala druhú (a možno poslednú) šancu, aby tu v štáte spravila poriadok. A buď si bude stáť za princípmi a zákonmi, alebo to ako štát neustojíme vôbec. Hodiny ukazujú už 10 minút po dvanástej a neúprosne tikajú,“ upozorňuje Belousovová.

Šípka ukazuje jasne

Atentát na Roberta Fica spustil myšlienku či otázku, kde má táto zlá atmosféra korene. Anna Belousovová sa domnieva, že na „ambasáde za plotom“.

„Jej funkciou zrejme bolo (a stále je) potvrdzovať tučné granty vybraným médiám a konkrétnym politickým mimovládkam na neoprávnené zasahovanie do vnútorných vecí nášho štátu,“ hovorí Belousovová a pripomína, že to začalo už Mečiarovým zvrhnutím, neskôr odstúpením Fica po Kuciakovej vražde. Výhrady ako voči Mečiarovi, tak voči Ficovi môžeme mať, no boli legitímne zvolení, čo o sebe zákulisná moc, ktorá ich zvrhla, povedať nemôže.

TASR - Zachar | Americká ambasáda v Bratislave

A zase dialóg

Štát by si mal podľa Belousovovej začať vynucovať dodržiavanie platných zákonov, k čomu patrí aj to, že si budú OČTK plniť povinnosti. Najmä však potrebujeme dialóg, inak sa z tej zlej spoločenskej situácie nedostaneme, keďže nik nemá patent na pravdu.

„Musíme teda do verejného priestoru vrátiť diskusiu – slobodu slova a slobodu prejavu. A nielen toho jediného správneho. Z pozície europoslankyne by som chcela vystupovať ako obhajkyňa slobody slova a otvorenej diskusie. Mojou agendou by v tomto smere boli médiá a sociálne siete, kam by som chcela vrátiť slobodu,“ vysvetľuje Belousovová.

Politická korektnosť musí skončiť

V tejto súvislosti upozorňuje na „prácu“ tzv. overovateľov faktov, ktorí pôsobia na sociálnych sieťach, ako cenzori.

„Musí skončiť doba, aby sa tu zakazovali nepohodlné médiá. Musí skončiť takzvaná politická korektnosť. Pretože len tak sa dokážeme vyškriabať z tohto marazmu. Duchovného, ekonomického aj politického,“ hovorí Belousovová.

Ministerka Šimkovičová prerokuje podporu slovenskej kultúry v Taliansku
Podpora slovenskej kultúry a možnosti jej propagácie sú hlavnými témami pracovnej cesty ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) v Taliansku. V pláne má stretnutia s predstaviteľmi inštitúcií, ktoré sa venujú zviditeľňovaniu... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

SNS drží palce

Kandidátka do EP tiež hovorí, že by bola škoda, ak by tí, ktorí kandidujú v nadchádzajúcich voľbách za SNS museli v prípade zvolenia opustiť svoje miesta, pretože minimálne minister životného prostredia, ale aj ministerka kultúry si ich ťažko vybojovali. Rovnako, ako robí dobrú prácu splnomocnenec pre vyšetrovanie covidu, ale aj ďalší poslanci.

„Všetci títo ľudia majú v novej vláde svoje miesto, majú konkrétne poslanie, pre ktoré im voliči už raz dali svoju dôveru. Bola by škoda, ak by sa vzdali takto hneď na začiatku,“ myslí si Belousovová.

Mier za každú cenu

Belousovová pripomína, že heslom jej kampane je „mier za každú cenu“ a preto je spokojná, že s mnohými kandidátmi za Smer sa v tom zhodujú. Je to veľmi dôležité zvlášť v dnešnej dobe, keď sa EÚ odkláňa od svojho pôvodného mierového poslania.

O čo pôjde v sobotu

„Čakajú nás v poradí tretie voľby, tentoraz tie celoeurópske. A my nielen, že môžeme. My musíme mať všetko. V týchto pohnutých časoch je to vecou prežitia. Nič viac a nič menej,“ uzatvára Belousovová

Ideologickí kouči vraha z Handlovej - Matovič a Šimečka
Zbabelosť opozície prijať akúkoľvek, hoci len morálnu zodpovednosť za extrémne vyhrotenie politickej situácie na Slovensku, ktoré viedlo až k atentátu na premiéra, je patologická. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta nazývať... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik