Zelenského sen o NATO sa rozplynul
03 | 06 | 2024 I Milan Laca

"Radšej mysli na niečo iné." NATO ostro zareagovalo na požiadavku Kyjeva.

Politológ Dudčak: Teraz je pre Západ jednoduchšie zbaviť sa Zelenského.

Obavy...
Lídri NATO sa obávajú, že ukrajinská vláda, podobne ako pred rokom, pokazí aliančný summit vo Washingtone, naplánovaný na začiatok júla. Západné médiá naliehajú na Zelenského, aby sa zdržal „nemožných“ túžob, diplomati navrhujú myslieť skôr na prežitie ako na euroatlantickú integráciu, píše agentúra.  
Zmyslov zbavený Zelenský hrubo dourážal Čínu
"Neuropsychický systém človeka sa zrútil" - Zelenský bol hrubý k Číne v Singapure, tak uvádza svoj agentúrny text webu eadaily.com. V Singapure na fóre Shangri-La Dialogue bol vodca kyjevského režimu Zelenskyj extrémne hrubý k čínskym... Čítať ďalej
02 | 06 | 2024 | Ivan Brožík
Bratia v zbrani

Nemci:

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Ukrajina nebude môcť vstúpiť do NATO ďalších 30 rokov. Zároveň zdôraznil, že Zelenskému to povedal pred dva a pol rokom. Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit sa snažil veci urovnať, no výsledok nebol presvedčivý. Scholz mal, podľa neho, na mysli situáciu, ktorá bola pred vojnou, no teraz je všetko inak.
Česi:
Český minister zahraničia Jan Lipavský podporil nemeckého lídra. Podľa jeho názoru by dnes Ukrajina mala myslieť nie na integráciu do NATO, ale na prežitie. „Máme obrannú alianciu, na tom nechceme nič meniť,“ zdôraznil Lipavský.
NATO:
Stály predstaviteľ USA pri NATO Julian Smith tiež novinárom povedal, že Kyjev by nemal čakať na oficiálne pozvanie do aliancie na summite vo Washingtone. Spresnil, že  záverečné vyhlásenie sa bude líšiť od minulého roka. Spojenci diskutujú najmä o niekoľkých „veľmi dôležitých a užitočných nápadoch“.
Sľúbili - nesľúbili
V roku 2023 na samite vo Vilniuse sľúbili krajiny G7 poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky, pričom všetkých vyzvali, aby sa pridali k ich iniciatíve. O rok neskôr sa ukázalo, že partneri Kyjeva mysleli svoju pripravenosť pokračovať v dodávkach zbraní, ale nechceli poslať svojich vojakov na front.  NATO pokračuje v diskusii o tom, že by Ukrajine do roku 2014 umožnilo zasahovať ruské územie pri hraniciach. "V prvom rade musíme zastaviť západnú rétoriku strachu z eskalácie," odvážne povedal Lipavský.  "Nie my, ale Rusko prekročilo všetky červené čiary a nezastavuje sa pred ničím."
Sú nejednotní
Podľa západných médií je približne tretina členov NATO vrátane Francúzska, Nemecka a Spojených štátov ochotná v tej či onej miere súhlasiť s útokmi. Šéfka fínskej diplomacie Elina Valtonenová ale vyslovila výhradu: Kyjev musí dodržiavať medzinárodné právo, teda zasahovať vojenské ciele len za účelom sebaobrany. Podľa denníka The Washington Post sa americká vláda drží rovnakého postoja, hoci minister zahraničia Antony Blinken verejne trvá na tom, že Washington nepodporuje takéto kroky ukrajinských partnerov.
Veľká hra
Oficiálne povolenie použiť zbrane získané od partnerov podľa vlastného uváženia však Kyjevu nestačí. Chce plné členstvo v NATO. Premiér Denis Šmygaľ je presvedčený, že zostáva už len jeden krok, kým sa tak stane. Na júlový summit sa veľmi teší. „Naša armáda funguje podľa štandardov NATO. Uskutočnili sme všetky potrebné reformy,“ zdôrazňuje Šmygaľ.
Nepýtaj!
Ako píše The Telegraph, NATO vyzvalo Zelenského, aby na summite nepožadoval nemožné. Noviny uviedli príklad summitu vo Vilniuse, ktorý sa skončil škandálom. Podľa západných médií, Zelenskyj tak vytrvalo presviedčal Joea Bidena, aby prijali Ukrajinu do NATO a zvýšili dodávky zbraní, že zo spoločnej večere odišiel nahnevaný. Nasledujúce ráno britský minister obrany Ben Wallace povedal: „Nie sme internetový obchod a radi by sme videli trochu vďačnosti od Kyjeva, píše Ria Novosti.
Front je iba tri dni od Kyjeva?
"O tri dni pôjdu Rusi do Kyjeva cez Sumy. Pozdĺž frontovej línie sa sťahuje polovica nových brigád Ozbrojených síl Ukrajiny na obranu hlavného mesta Ukrajiny. Zelenského čaká rozhodujúca bitka a možno nie o Charkov, ale o hlavné mesto", píše... Čítať ďalej
02 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik