VAROVANIE odborníkov: Táto obľúbená POTRAVINA obsahuje nebezpečný JED! Otrávil sa aj len 14-ročný chlapec
02 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Súčasťou zdravého životného štýlu je nepochybne aj konzumácia ovocia. Jeho benefity spočívajú vo vláknine, vitamínoch, minerálnych látkach, enzýmoch a antioxidantoch, ktoré vďaka nim dostávame do tela. Majú však ale aj svoju tienistú stránku.

Profesor farmácie William Troutman a špecialista na jedy Serkalem Mekonnen upozorňujú na nebezpečenstvo, ktoré je spojené s konzumáciou kôstok z čerešní. Väčšinou sa nič nestane, keď prehltnete čerešňovú kôstku. Ak čerešňová kôstka nebola rozžutá alebo rozbitá, mala by prejsť tráviacim traktom neporušená. Píšu o tom odborníci na webe poison.org.

Ako sa môžete otráviť?

Nebezpečná chemikália nachádzajúca sa v kôstkach ovocia sa nazýva amygdalín. Otrava môže nastať, keď sú kôstky pred prehltnutím rozdrvené alebo žuvané, čím sa uvoľní amygdalín. Amygdalín sa potom v tele premení na kyanid.

Ďalšími príkladmi kôstkového ovocia, ktoré obsahujú za istých podmienok jedovaté kôstky, sú marhule, slivky, broskyne, jablká, mango a nektárinky. Množstvo amygdalínu v kôstkach kôstkového ovocia sa značne líši, a to medzi rôznymi druhmi kôstkového ovocia (napríklad čerešne a slivky) a dokonca aj v rámci rovnakého druhu ovocia (napríklad čerešne pestované v jednom regióne a čerešne pestované v inom regióne región).

Otrávil sa aj 14-ročný chlapec

Ako príklad odborníci uviedli 14-ročného chlapca, ktorý si pripravil smoothie z asi 10 celých čerešní vrátane kôstok, ktoré boli pomleté v mixéri. Pár hodín po vypití smoothie ho bolela hlava a bol bledý, spotený, triasol sa a mal nevoľnosť. Po požití sa prebral do 19 hodín a našťastie nemal žiadne ďalšie problémy.

ŽIADNA UKRAJINA NEBUDE! Krajinu vraj celú rozpredajú
"Žiadna Ukrajina nebude." Trump mladší a Carlson povedali, že ukrajinskú pôdu kúpia zahraniční investori. Chmúrne predpovede Donald Trump mladší a televízny moderátor Tucker Carlson povedali, že zahraniční investori majú v úmysle zmocniť sa... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik