Nedeľná lekcia pokory
02 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Počas nediel sme si zvykli na pravidelné znôšky mediálnej nenávisti. Našťastie, už ich ubúda. Nenávisť vychádza z kurzu a kto to nepochopil, už sa ňou neuživí. Príkladom opaku doterajšieho trendu je text na sociálnej sieti, ktorého autorkou je moderátorka Anka Žitná Lučaiová, ktorú vyhodili z práce za uverejnený rozhovor s americkým ekonómom, profesorom Jeffrey Sachsom. Vyhodili ju z nenávisti, lebo myšlienky profesora sú na Slovensku z pohľadu mainstreamu  a ideológov vojnového štvania "nevhodné".

"Aké je to TAM VONKU?" opýtala sa ma priateľka, ktorú som po nekonečne dlhých týždňoch konečne smela ísť navštíviť na oddelenie ARO. Akoby zázrakom sa vrátila doslova z druhého sveta a cena, ktorú za návrat na náš svet zaplatila, ju stála nohu, ktorú jej museli amputovať." Píše autorka statusu.

Aké je to tam,  v "našom" svete?

"Držali sme sa za ruky, spoza rúška a čiapky videla len moje oči, delili nás gumené rukavice. Lebo každý bacil a vírus, ktorý by som priniesla, by ju mohol stáť život. Ona sa ma opýtala, aké je to "tam vonku", v "našom" svete. Jej svet má už dlhé týždne len štyri steny, nekonečné množstvo monitorov, hadičiek, germicídnych žiaričov a uzavretého okruhu cirkulácie vzduchu. Bez sociálnych sietí, bez mobilu." Vysvetľuje Anka Žitná Lučaiová.

Má význam zaoberať sa tým, akí sú niektorí ľudia hnusní?

"Premýšľala som, či má zmysel kaziť jej deň správami o tom, akí sú ľudia na seba hnusní, ako sa kvôli politike hádajú kamaráti a rodiny, ako človeku prepne a ide zastreliť politika, ktorého nenávidí, ako "otec roka" naloží do luxusného auta decko v kukle a atrapou zbrane ho nechá mieriť na dom zvoleného prezidenta, či ako senilný a nemohúci starec dá povolenie na použitie zbraní, ktoré môžu rozpútať svetovú jadrovú vojnu, a ako sme s profesorom Sachsom cez whatsapp dnes riešili, do akej miery môže konflikt eskalovať. Akosi mi to v danom kontexte, zoči voči reálnemu ľudskému utrpeniu, nedávalo zmysel."

Je naozaj nad čím hodnotovým premýšľať

"Vieš, čo je super? Že konečne nájdem využitie pre celé vrece ponožiek bez druhého páru a na pedikúre mi dajú 50 percentnú zľavu!" Smejem sa ešte teraz a v duchu si hovorím, že Pán Boh vedel, prečo ju zatiaľ na druhom svete nechcel."

Prajem vám pokojný víkend a slnko v duši. Ja budem mať nad čím premýšľať. Dostala som lekciu z pokory a chvíľu mi potrvá, kým si ju v sebe spracujem." Končí svoj netradičný status Anka Žitná Lučaiová.

Slávnosť Božieho tela sprevádzajú tradičné procesie ulicami miest
Pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho pod názvom Božie telo, sa v nedeľu konajú na viacerých miestach slávnostné sväté omše a procesie veriacich ulicami miest a obcí. Sviatok síce pripadá vždy na štvrtok... Čítať ďalej
02 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik