Energetická katastrofa na Ukrajine
02 | 06 | 2024 I Milan Laca

Autor: Andrij Tabinský, výkonný riaditeľ Združenia uhoľných spoločenstiev Ukrajiny

Na pokraji katastrofy.

Prečo by sme mali zabudnúť na centralizovaný energetický systém a okamžite stavať stovky malých zariadení.

Rusi ničia elektrárne 

Na jeseň bola vlna raketových útokov na ukrajinskú energetiku najrozsiahlejšou a najničivejšou. Nepriateľ sa zameriava nielen na zariadenia na výrobu energie, ale aj na systémy prenosu energie, ktoré poskytujú flexibilitu a rovnováhu počas prepadov a špičiek spotreby, píše epravda.ua. 

Front je iba tri dni od Kyjeva?
"O tri dni pôjdu Rusi do Kyjeva cez Sumy. Pozdĺž frontovej línie sa sťahuje polovica nových brigád Ozbrojených síl Ukrajiny na obranu hlavného mesta Ukrajiny. Zelenského čaká rozhodujúca bitka a možno nie o Charkov, ale o hlavné mesto", píše... Čítať ďalej
02 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Zničená elektráreň 

Nedávno som navštívil jednu z osád, kde nepriateľ v máji tohto roku zničil elektráreň. Je tam niekoľkotisícová komunita, úplne závislá od elektrárne, ktorú zrejme nestihnú obnoviť do zimy.  Elektrina, teplo, voda - všetko je napojené na elektráreň. Keby bola teraz mrazivá zima, ľudia by zostali bez tepla, vody a svetla, vo väčšine domov by zamrzli vykurovacie systémy a prasklo by potrubie. Takýchto komunít, úplne závislých od elektrárne, je dnes na Ukrajine pomerne veľa a všetkým hrozí katastrofa. Pridajte k tomu veľké mestá v prvej línii, vrátane regionálnych centier, ktorým tiež hrozí, že zostanú v zime bez tepla a svetla.

Katastrofa čaká

Spoločnosť si ani zďaleka neuvedomuje celý rozsah potenciálnej katastrofy, ktorá na nás číha. Väčšina jednoducho nemala čas pocítiť to, aj keď plány výpadkov pre priemysel a spotrebiteľov vstúpili do platnosti v máji. Zdôrazňujem, že hovoríme o prebytkovom kalendárnom mesiaci, kedy je spotreba na najnižšej úrovni. Čo sa stane v lete, keď sa budú potraviny masovo chladiť, keď tisíce podnikov a státisíce spotrebiteľov zapnú klimatizáciu? A potom jeseň a zima... S takýmito mierami a trendmi sa realizácia cieľa Rusov, totálneho kolapsu ukrajinského energetického systému, stáva veľmi reálnou a mimoriadne hrozivou vyhliadkou.

Prioritou sú objekty, ktoré stihneme spustiť do zimy

Zodpovední činovníci predstierajú pokoj a dôveru a čo je najhoršie, odkladajú okamžité kroky na odvrátenie tejto katastrofy. Je najvyšší čas uvedomiť si, že vo vojnových podmienkach sa už nemôžeme spoliehať výlučne na veľké elektrárne, namiesto toho musíme prejsť na menšie formy v oveľa väčšom počte, aby sme zabezpečili distribúciu a decentralizáciu výroby.  Teraz nemá zmysel púšťať sa do obnovy elektrární, ak to potrvá viac ako rok a ešte viac, ak neexistuje spôsob, ako ich ochrániť pri ďalšom útoku Rusov zo vzduchu. 

Sľubujú, ale... 

Zástupcovia medzinárodných donorov a šéfovia západných vlád neustále a na všetkých platformách vyhlasujú, že sú pripravení investovať prostriedky zeleným smerom aj vo vojnových podmienkach.  Po jarných útokoch na energetické systémy, námestník tajomníka Bureau of Energy Resources, americký veľvyslanec na Ukrajine Jeffrey Payette otvorene vyhlásil, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Ukrajine mobilizovať zdroje a investície na rozvoj decentralizovanej zelenej výroby.  Namiesto toho dnes vyznieva rétorika ukrajinskej strany príliš slabo. Maximum: "súhlasíme, priznávame, premýšľame, plánujeme, premýšľame ešte raz."

Vládny "optimizmus"

V apríli, už po najväčšom útoku  Rusov na energetiku, kabinet ministrov schváli návrh zákona o výstavbe energetických blokov v jadrovej elektrárni Chmeľnyckyj.  Ako to súvisí s distribúciou elektriny, ako nám to pomôže prežiť budúcu zimu? Proces výstavby bude trvať roky. 

Zlé vyhliadky 

Komunitám, závislým na centrálnych dodávkach, treba otvorene oznámiť, že sa konečne odkláňame od centralizovaného zásobovania teplom. Bolo potrebné konať nie včera, nie predvčerom a ani pred rokom. Ak to nezačneme robiť teraz zrýchleným tempom, potom sa kolaps energetického systému, výpadky prúdu, tisíce vnútorne vysídlených ľudí a odstavenie priemyslu stanú nie perspektívou, ale realitou už túto zimu, uzatvára autor.

ŽIADNA UKRAJINA NEBUDE! Krajinu vraj celú rozpredajú
"Žiadna Ukrajina nebude." Trump mladší a Carlson povedali, že ukrajinskú pôdu kúpia zahraniční investori. Chmúrne predpovede Donald Trump mladší a televízny moderátor Tucker Carlson povedali, že zahraniční investori majú v úmysle zmocniť sa... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik