Supercelárne BÚRKY páchajú na Slovensku OBROVSKÉ ŠKODY! Brali STRECHY, lámali stromy, mesto zasypali KRÚPY (FOTO)
01 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel. Supercela a silné búrky zasiahli hlavne východ nášho územia, no deň ešte nekončí a ďalšie búrky vznikajú. Najsilnejšia prešla z Dolného na Horný Zemplín, informuje portál regiony.sk.

Búrky dnes na našom území mali supercelárnu štruktúru a zasiahli predovšetkým východné Slovensko. Jedna prechádzala západne od Košíc a druhá z oblasti Tokaja, cez Zemplínsku šíravu smerom nad Sninu, informuje o tom portál iMeteo.

Zatiaľ čo košická supercela prinášala predovšetkým silnejší vietor, ktorý napríklad lámal aj konáre, tak supercela, ktorá zasiahla krajný východ prinášala aj väčšie krúpy a spôsobila materiálne škody. 

“Doslova záplava krúp spadla na mesto Snina. Veľké škody evidujú po búrke, ktorá sa prehnala oblasťou Michaloviec. Supercelárna búrka zasiahla aj obec Senné v okrese Michalovce a silný nárazový vietor spôsobil v obci materiálne škody. Búrka strhávala strechy a vyvracala stromy,” píše portál.

Chaotické búrky, ešte neskončili

Sobotné búrky sa podľa SHMÚ pohybujú na prvý pohľad dosť chaoticky. Nad západné Slovensko sa presúva výšková tlaková níž, ktorá je tak určujúca pre ich pohyb. V okolí Bratislavy sa pohybujú smerom na východ, no v Nitrianskom kraji viac na sever, priblížil ústav.

“Táto výšková níž zároveň zosilňuje prúdenie vo vyšších hladinách nad východným Slovenskom, Maďarskom a v okolí, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku superciel a ich výraznejší odklon od prevládajúceho prúdenia,” vysvetlili meteorológovia.

Doplnili, že v súvislosti so supercelami je aj vyššie riziko nebezpečných javov, najmä väčších krúp, ale aj prívalového dažďa a silného nárazového vetra.

Intenzívne búrky sa v najbližších hodinách ešte ojedinele vyskytnú, najmä na východe.

Hasiči v Košickom kraji zasahovali pri popadaných stromoch aj strhnutej streche

Hasiči v Košickom kraji počas sobotňajšieho popoludnia zaznamenali doposiaľ päť výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím, respektíve prietržou mračien. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint s tým, že išlo o popadané stromy a strhnutú strechu v obci Iňačovce v Michalovskom okrese. Obec Senné eviduje strhnutú strechu aj vyvalený stĺp elektrického vedenia.

"Výjazdy hasičov sa v štyroch prípadoch týkali popadaných stromov. Zvyšnú časť strechy rodinného domu v Iňačovciach, ktorú strhlo vplyvom búrky, hasiči pomohli dať dole a výjazd ukončili," spresnil Bálint.

Strechu rodinného domu strhlo aj v obci Senné v Michalovskom okrese. Pre TASR to potvrdil starosta Marcel Nemčík. "Strechu sa podarilo dať naspäť a ukotvujeme ju. Odstraňujeme aj spadnutý strom a spadol tiež elektrický stĺp, čiže nemáme elektrinu," doplnil.

Danko naplno pre české Parlamentní Listy: Slovenské neziskovky na americkej výplatnici. Exoti, umelci...
„Ľudia pochopili, že Zuzana Čaputová je len prázdna nádoba bez mozgu. Veď ona nikdy nebola prezidentkou národa, nepozná Slovensko a tak ďalej.“ To povedal predseda Slovenskej národnej strany a súčasný podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik