Revolučný PROJEKT politikov z Hlasu: Ružín by mohol byť čistejší vďaka TOMUTO
31 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Ľudia bez práce v Hnileckej doline by mohli pomôcť k čistejšiemu Ružínu. Plánovaný projekt počíta so zamestnaním primárne obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít z obcí, z ktorých odpad pochádza. Vytvoriť ho chcú po vzore národného projektu Ľudia a hrady. Ako na piatkovej tlačovej konferencii v Margecanoch informoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš a poslanec HLAS-SD Igor Šimko, spustiť ho plánujú na jeseň.

Štyri tony odpadu

Ako počas tlačovej konferencie uviedli kompetentní, inšpiráciou pre tento projekt je národný projekt Ľudia a hrady. „Bohužiaľ, roky sme sa stretávali s tým, že sa vo vodnom toku a v Ružíne objavovalo množstvo odpadu. To malo vplyv okrem iného aj na narúšanie cestovného ruchu v Košickom samosprávnom kraji. Identifikovali sme, že vždy sa riešil len dôsledok, ale nikdy samotná príčina. Len naposledy sme odtiaľ vyzbierali štyri tony odpadu spoločne s občianskym združením Save Nature by Čivas a s ostatnými združeniami, ktoré to mali na starosti. Po širšej debate sme zistili, že potrebujeme komplexné riešenie a to sme našli s pánom štátnym tajomníkom ministerstva práce Ondrušom. Pochopili sme, že sme v okrese, ktorý je ťažšie skúšaný, kde treba tých najmenej zamestnateľných naučiť aj pracovať a zároveň využiť ich potenciál, aby sa to odpadové hospodárstvo a nakladanie s odpadom zlepšilo aj v tejto oblasti,” povedal v úvode brífingu Igor Šimko.

Dlhodobý problém

"Nielen odstraňovanie následkov, ale predovšetkým zabraňovanie tomu, aby bol Ružín neustále zaplavovaný tonami odpadu, je excelentnou príležitosťou na to, ako zamestnať ľudí, ktorí žijú v tomto regióne a v lokalitách, ktoré sme identifikovali ako najväčších prispievateľov k tejto situácii," povedal v súvislosti s dlhodobým znečisťovaním Ružína odpadom.

Projekt by mal byť určený primárne pre ľudí žijúcich v rómskych osadách, a to v okrese Gelnica či v ďalších okolitých okresoch. Prostredníctvom zamestnania by sa mali zapojiť do manažmentu odpadu, čo by malo prispieť aj k zodpovednejšiemu prístupu k nemu.

"Naším cieľom je identifikovať obce, ktoré sa podieľajú na znečisťovaní, zamestnať ľudí, ktorí budú odpad nielen zbierať, ale aj manažovať spoluobčanov, aby nevznikal, respektíve, aby sa naučili odpad zbierať a hádzať tam, kam patrí," doplnil s tým, že projekt by mal prispievať aj k environmentálnej výchove.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroje sú nachystané

Ďalšou fázou by mal byť vznik sociálnych podnikov, ktorý sa bude venovať práve odpadovému hospodárstvu. Zdroje na takýto projekt sú podľa Ondruša alokované v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027 a je naň možné vyčleniť niekoľko miliónov eur.

"Iná cesta asi nie, než že im budeme platiť za to, že si budú robiť poriadok," povedal starosta Margecian Igor Petrik. Odstraňovanie odpadu, ktorý je do Ružína splavovaný najmä počas výdatných dažďov, bude podľa neho trvať viac ako len rok či dva.

Plánovanému projektu je naklonené aj občianske združenie Save Nature by Čivas. Podľa jeho predsedu Ladislava Stupáka čistenie Ružína realizujú tri- až štyrikrát ročne, pričom zakaždým vyzbierajú 300 až 500 vriec odpadu. Ide napríklad o nezálohované plastové fľaše, hračky, ale aj nábytok, chladničky a iné.

Hostia víkendových diskusných relácií. Už sú len dve
Po posledných udalostiach a sfanatizovaných aktivistických moderátoroch politických diskusií, sa počet relácii neustále zmenšuje. Ostala len verejnoprávna RTVS, no aj tá prejde čoskoro čistkami. Ostatné relácie ľahli popolom. Torzo toho, čo ostalo... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.