Povolenie zaútočiť na Rusko. Čo to znamená (podľa ukrajinskej tlače)
01 | 06 | 2024 I Milan Laca

Povolenie zasiahnuť západnými zbraňami na Ruskú federáciu. Čo to znamená a aké to bude mať následky?

Séria vyhlásení západných krajín, že povoľujú údery svojimi zbraňami na územie Ruskej federácie, je len čiastočne spôsobená vojenskou nevyhnutnosťou.

Aký to má zmysel? 

I keď určitý význam pre priebeh bude mať určite aj použitie rakiet HIMARS s doletom do 80 kilometrov v pohraničných oblastiach Belgorodskej oblasti, alebo systémov protivzdušnej obrany dodávaných Západom na zostrelenie lietadiel nad Ruskom, nezodpovedá to rozsahu rezonancie diskusie na túto tému. A čo viac, súhlas Česka alebo Poľska, zasiahnuť ich zbraňami sa zmení len málo. Skutočne vážny (aj keď tiež nie rozhodujúci) dopad by mohlo mať povolenie zasiahnuť raketami dlhého doletu, ale to zatiaľ neexistuje.  

Americké strely na Ukrajine zlyhali (VIDEO)
Excalibur už nie je taký dobrý. Prečo začali Spojené štáty odvážať z Ukrajiny svoje presne navádzané strely. Neosvedčili sa Ako informoval poľský web Interia, Spojené štáty začali z územia Ukrajiny vyvážať riadené strely typu Excalibur. Dôvodom... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Milan Laca

Je za tým politika 

Presadzovanie tejto témy na Západe preto v tejto fáze nerieši ani tak vojenské, ale skôr informačné a politické problémy. Sú to:
1. Ukázať stálosť podpory Ukrajine, zachovať morálku a vieru vo víťazstvo v ukrajinskej spoločnosti v ťažkej situácii na fronte.

2. Vzbudiť rozhorčenie „nahnevaných vlastencov“ v Rusku tým, že Putin nereaguje na „prekročenie červených čiar“, a pokúsiť sa „rozhýbať“ situáciu vo vnútri Ruskej federácie.

3. Vyslať varovný signál Rusku, aby nerozširovalo frontovú líniu útokom na Sumskú oblasť alebo Kyjev (západné médiá píšu, že povolenie na použitie zbraní sa môže rozšíriť, ak sa Ruská federácia pokúsi zaútočiť novými smermi).

4. Ukázať váhavým silám na Západe, že sa netreba báť hrozieb Ruska, čo znamená, že môžu postupovať krok za krokom: dať povolenie na údery na ruské územie raketami dlhého doletu, presvedčiť Scholza, aby dal rakety Taurus, zvýšiť a urýchliť dodávky lietadiel, následne zaviesť bezletovú zónu nad západnou Ukrajinou, následne poslať jednotky NATO atď.

Vojna? 

Posledná úloha je hlavná pre takzvanú „vojnovú stranu“. Už dlho hovorí, že sa netreba báť jadrových hrozieb zo strany Ruskej federácie a „červených línií“ Moskvy, ale musíme sa zapojiť „na maximum“, až po vyslanie vojakov. Táto „strana“ dokazuje, že Putin sa neodváži spustiť jadrový útok.

A čo Rusko?

Rusko má svoju vlastnú „vojnovú stranu“, ktorá vyzýva na „prechod od slov k činom“: predloženie ultimáta Západu s hrozbou použitia jadrových zbraní. Alebo to demonštratívne aplikovať na Ukrajine (alebo aj niektorej z európskych krajín), aby sme ukázali „vážnosť úmyslov“ a potom nastaviť podmienky pre Západ, veriac, že ​​USA a EÚ, v obave z jadrovej vojny budú súhlasiť s dohodou s Ruskom. Povolenie zasiahnuť Rusko západnými zbraňami, ako aj ďalšie následné kroky na zvýšenie zapojenia krajín NATO do vojny dávajú zástancom ruskej „vojnovej strany“ nové argumenty. Možno okamžite neovplyvnia rozhodovanie Kremľa, ale s každým ďalším krokom sa táto pravdepodobnosť zvyšuje. Okrem toho Putin a Medvedev pravidelne objasňujú, že „jadrová“ možnosť je možnsť.

Je tu problém

Kľúčovým problémom je, že vojnová strana v Rusku aj vojnová strana na Západe vychádzajú z predpokladov, ktoré sa môžu ukázať ako nepravdivé. Vojnová strana na Západe verí, že Putin sa neodváži použiť jadrové zbrane v reakcii na zvýšenú účasť NATO vo vojne. Vojnová strana v Rusku verí, že Západ nerozhodne o jadrovej vojne a preto sa v prípade jej ohrozenia (po ultimáte alebo „demonštratívnom“ jadrovom údere) dohodne s Moskvou. Oba tieto predpoklady sa však nemusia naplniť a začne sa skutočná jadrová vojna s katastrofálnymi následkami pre ľudstvo.  Hlavnou otázkou je, či všetky strany majú dostatok inteligencie a politickej vôle na to, aby v blízkej budúcnosti prestali.

"Nie je to jadrový bluf": Medvedev vydal vážne varovanie Kyjevu a NATO
Západné krajiny, ktoré údajne "schválili použitie" svojich zbraní dlhého doletu na území Ruska, by mali jasne pochopiť nasledovné, že všetka ich vojenská technika a špecialisti bojujúci proti Ruskej federácii budú zničené ako na Ukrajine alebo v... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik