MARKÍZA JE NA ŠTRAJK PRIPRAVENÁ! Celé správy môžu vysielať z Prahy
01 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Vedenie súkromnej mainstreamovej televízie Markíza je na veľký štrajk zamestnancov spravodajstva vraj dobre pripravené. Markíze by v prípade štrajku pomohla Nova. Z Prahy tak môžu vysielať aj celé správy.

Situácia v najsledovanejšej komerčnej televízii je napätá. Asi stovka zamestnancov televízie vedeniu už v pondelok dalo trojdňové ultimátum. Generálny riaditeľ Peter Gažík a šéf Centra spravodajstva a publicistiky Michal Kratochvíl by mali zagarantovať návrat relácie Na telo s Michalom Kovačičom aj po letnej prestávke. Ak sa tak nestane, avizujú využitie všetkých právnych krokov, ktoré umožňuje v rámci kolektívneho odporu zákon. Vo štvrtok však ultimátum vypršalo.

Jasné stanovisko vedenia TV Markíza

„Televízia Markíza ako súkromná televízna stanica, ktorá plne rešpektuje zákonný rámec upravujúci pravidlá televízneho vysielania v Slovenskej republike a podmienky z udelených oprávnení, ako aj nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva, konštatuje, že v žiadnom prípade nemôže – a ani nemieni – ustupovať ultimátam ohľadom svojej programovej štruktúry a personálnych otázok.

Osobitne v kontexte posledných udalostí, kedy došlo k porušeniu všetkých zásad profesionálnej žurnalistiky zo strany jej vlastného zamestnanca a tým poškodeniu dobrej povesti TV Markíza, považujeme zverejnené požiadavky za absolútne nepochopenie situácie," uvádza sa podľa HNonline v stanovisku.

Zneužitie živého vysielania

Televízia tiež poukázala na fakt, že Kovačičovo konanie, keď na záver vydania obvinil televíziu z cenzúry a nátlaku, neexistuje nijaké ospravedlnenie.

„Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať,"  zdôraznila Markíza vo svojom stanovisku.

Ultimátum dávno vypršalo, čo sa bude diať?

Ak sa zamestnanci spravodajstva TV Markíza rozhodnú vstúpiť do ostrého štrajku, s výrobou a vysielaním správ pomôže sesterská česká televízia Nova. Informáciu potvrdili Deníku N traja ľudia z oboch televízií.

Existuje niekoľko scenárov, podľa jedného z nich by sa dokonca celé správy Markízy vysielali z Novy. Príspevky do vysielania by navyše prechádzali kontrolou, aby bolo isté, „že sú v poriadku“.

Celý plán podľa zdrojov Deníka N vznikol v pondelok – deň po tom, čo moderátor Michal Kovačič v relácii Na telo v živom vysielaní opísal údajné cenzúrne snahy a varoval pred zakrádajúcou sa „orbánizáciou“ slovenských televízií.

Vedenie Markízy, ktorú rovnako ako Novu vlastní česká skupina PPF, následne pozastavilo výrobu celého programu.

Vedeniu Markízy uplynulo ultimátum. Jeho stanovisko je jasné: Neustúpime! (VIDEO)
Situácia v najsledovanejšej komerčnej televízii je napätá, hrozba štrajku stále trvá. Cez sto zamestnancov televízie vedeniu už v pondelok dala trojdňové ultimátum. Generálny riaditeľ Peter Gažík a šéf Centra spravodajstva a publicistiky Michal... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik