Búrky napáchali obrovské ŠKODY! Obec pri Trenčíne zaplavila voda
31 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Štvrtkové búrky poriadne nabrali na sile! SHMÚ vydalo pre väčšinu územia výstrahy pred búrkami 1. a 2. stupňa. Na strednom Slovensku varovali aj pred prívalovými povodňami a tie sa v obci pri Trenčíne aj naplnili. Spadlo tam neuveriteľné množstvo zrážok

Búrky  páchali veľké škody, pričom najhoršia situácia bola v oblasti Trenčína. V tejto oblasti sa totiž neustále regenerovali stacionárne búrky, ktoré priniesli extrémne úhrny zrážok. Obec pri Trenčíne zaplavila voda a starosta vyhlásil v obci mimoriadny stav, informuje portál imeteo.sk

Pohorie Inovec sa postaralo o poriadnu spúšť v obci Trenčianske Jastrabie, ktorá leží na jeho úpätí. Spadli tu najvyššie zrážkové úhrny, aké sme tento rok zaznamenali na našom území.

V obci mohlo spadnúť až 97 mm

Nad Inovcom sa dnes neustále regenerovala búrka, ktorá mala dlhú trvácnosť. V blízkej obci Trenčianske Jastrabie trvala búrka niekoľko desiatok minút a prinášala neutíchajúci lejak s intenzitou až viac ako 90 mm za hodinu.

V obci Trenčianske Jastrabie sa nenachádza oficiálny zrážkomer SHMÚ, no vychádzať môžeme z radarových odhadov a z dát miestnych amatérskych zrážkomerov. Tie zaznamenali zaujímavú situáciu. Treba však podotknúť, že dáta zo súkromných staníc musíme brať s veľkou rezervou.

Zatiaľ čo v centre obce spadlo len okolo 16 mm, tak v okrajových častiach obcí, v tesnej blízkosti pohorí boli zrážky oveľa výraznejšie. V Trenčianskych Miticiach spadlo až 53 mm, no späť do Trenčianskeho Jastrabia. Na okraji obce v Hôrkach spadlo 84 mm a pri základnej škole, ktorá k pohoriu Inovca leží najbližšie mohlo spadnúť až 97 mm.

Obec vyhlásila mimoriadny stav

Počas búrky prechádzala obcou čitateľka portálu imeteo.sk, ktorá situáciu zachytila na videu. Už v tom čase bola obec pod vodou, no situácia sa ešte zhoršovala. Dážď ustal až po 18:00.

V obci zaplavilo viaceré cesty a rodinné domy. Obec oficiálne vyhlásila núdzový stav a v obci aktuálne zasahujú hasiči zo širokého okolia.

Čo očakávať dnes ?

Situácia v celej našej oblasti sa začína zhoršovať. Priamo nad našou oblasťou sa nachádza tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov pomerne zvláštne meno QUIRINA. Jej stred by sa po väčšinu času mal nachádzať priamo nad Českom.

Najskôr dážď, no potom sa rozbehnú búrky

Od juhozápadu sa aktuálne nad naše územie nasúva zrážkové pole, ktoré na krajné juhozápadné Slovensko prinesie dážď. Krátko po poludní začne na pomedzí západného a stredného Slovenska a postupne aj na strednom a východnom Slovensku vznikať búrková činnosť. Búrky môžu byť silné a intenzívne. Nepôjde už len o stacionárne búrky z tepla, ale hrozia aj krúpy, či silnejšie poryvy vetra.

TO NEVYMYSLÍŠ! Naďovi Demokrati prerazili ďalšie dno
Exminister vojny a dnes líder dvojpercentnej strany Demokrati Jaroslav Naď a jeho skalní sa rozhodli presunúť svoje pôsobenie do hlbín totálnej žumpy. Najnovšie sa zamýšľali aj so svojimi priaznivcami o pravosti atentátu na premiéra Roberta Fica.... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.