Americké strely na Ukrajine zlyhali (VIDEO)
31 | 05 | 2024 I Milan Laca

Excalibur už nie je taký dobrý.

Prečo začali Spojené štáty odvážať z Ukrajiny svoje presne navádzané strely. 

Neosvedčili sa

Ako informoval poľský web Interia, Spojené štáty začali z územia Ukrajiny vyvážať riadené strely typu Excalibur. Dôvodom na toto rozhodnutie je vraj nízka účinnosť týchto zbraní. Podľa zverejnených údajov klesla účinnosť zasiahnutia cieľov len na 6 percent. To je určite príliš málo. Pentagon sa preto rozhodol stiahnuť strely z Ukrajiny, pretože to znížilo bezpečnosť ukrajinských vojakov a efektivitu misie.

Novinári z „The Washington Post“ informovali, že Pentagon začal proces sťahovania silných rakiet M982 Excalibur z ukrajinských ozbrojených síl. Táto zbraň je proti Rusom neúčinná.

Excalibur Zdroj: Interia

Rusko postupne zostreľuje "slovenské" MIGy na Ukrajine
Mali iné poslanie - chrániť oblohu nad mierumilovným Slovenskom. Vojnoštváči však rozhodli inak. A tak ich teraz zostreľujú z oblohy nad Ukrajinou. Naše MIGy padajú potupne k zemi. Aj o tom informuje web svpressa.ru. Iba popri téme - "F-16 je... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Verili, že sa osvedčia

„Granáty M982 Excalibur sa objavili na Ukrajine na samom začiatku konfliktu, v roku 2022. Vyznačovali sa dlhým dosahom a presnosťou. Ale postupom času ruské ozbrojené sily vytvorili výkonné systémy elektronického boja, ktoré začali tieto americké zbrane ľahko odhaľovať a neutralizovať", píše sa v článku.

Strela Excalibur

Ruské protizbrane 

Autor z Interie označil ruské systémy elektronického boja „Pole-21“ a stanice R-330Ž „Žiteľ“ za hlavných nepriateľov amerického Excaliburu. Spôsobujú vážne rušenie navigačných systémov projektilu.

screenshot videa youtube | Ruská rušička Pole-21

Rušička Pole-21

Aj Západ si to všimol

Západné médiá opakovane upozorňujú na účinnosť ruských systémov elektronického boja. Napríklad The New York Times naznačili, že ruské systémy elektronického boja úspešne neutralizujú ukrajinské drony.

Čo sú rakety M982 Excalibur a čo dokážu?

M982 Excalibur sú strely kalibru 155 mm, ktoré sú ideálne pre použitie v moderných húfniciach M777. Jeden kus má hodnotu 112 000 dolárov. Vo svojich pôvodných verziách mali dostrel  40-57 kilometrov, v závislosti od konfigurácie. V aktuálnej verzii (od roku 2020) však ide o takmer 70 kilometrov, hoci v prípade ľahkej húfnice M777 je to 35-40 km. Raketu vyvinuli firmy Raytheon a Bofors. Je dlhá približne jeden meter a váži tesne pod 50 kg, z čoho 22 kg pripadá na hlavicu.

Ďalšie jadrové varovanie z Moskvy. Pozor na F-16!
Lavrov označil presun F-16 do Kyjeva za signál NATO v jadrovej oblasti. Rusko bude považovať dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu za zámerný signál NATO v jadrovej oblasti. Tieto lietadlá budú zničené rovnako, ako ostatné zbrane ukrajinských... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik