Zastavia trestné stíhanie atentátnika Juraja Cintulu?
30 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Atentátnik, ktorý pred dvomi týždňami postrelil premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, skončil na psychiatrii. Exprokurátorka to povedala jasne. Hrozí, že zastavia trestné stíhanie Juraja Cintulu?

Je to začiatok pokusu o vyhnutie sa väzeniu?

Atentátnik Juraj Cintula sa má aktuálne podľa portálu TV Markíza nachádzať na psychiatrickom oddelení, kde je pod neustálym dozorom. Dôvod tejto hospitalizácie nateraz nie je známy. Avšak podľa dostupných informácií, ktoré však pre citlivosť prípade nemusia byť úplne presné, má tento krok predovšetkým preventívny charakter. Zároveň ho môžu mať odborníci pod neustálym dohľadom a možno aj vďaka tomu lepšie určiť, či trpí nejakou poruchou.

Slová exprokurátorky sa napĺňajú

Exprokurátorka a súčasná advokátka Eva Mišíková pre topky.sk minulý týždeň otvorene povedala, čo hrozí atentátnikovi, ak by bol uznaný za duševne chorého. "Takýto záver vyplýva z toho, že musí byť vypracovaný znalecký posudok znalcov z odboru psychológie a psychiatrie, a tento posudok má dať odpoveď na to, či vedel rozpoznať závažnosť svojho konania a následne dať odpoveď, či vedel svoje konanie ovládať. Ak by obidve odpovede boli negatívne, že nemohol rozoznať závažnosť svojho konania, súčasne nemohol ovládať svoje konanie, na základe podrobného vyšetrenia psychológom a psychiatrom, v takom prípade, by muselo byť trestné stíhanie zastavené pre nepríčetnosť. V takom stave prichádza do úvahy ochranné liečenie," poznamenala vo videorozhovore.

Premiéra vážne postrelil 71-ročný muž po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, ktoré bolo 15. mája. Páchateľa vzal Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Vyšetrovanie atentátu je pod dozorom generálnej prokuratúry a bol pre tento účel zriadený špeciálny vyšetrovací tím.

Rozsah zranení premiéra

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák na mítingu v Kysuckom Novom Meste povedal detaily premiérovho zranenia.

„Bol som tam na mieste, rozprával som sa s lekármi a boli to milimetre, ktoré rozhodovali o tom, či dôjde k porušeniu niečoho zásadného a bude to fatálne. Trafilo to tenké črevo tak, že síce bolo päťkrát prestrelené, ale lekári vykonali zázraky,“ povedal Kaliňák. Informoval o tom Postoj.sk.

AKTUÁLNE Najnovší vývoj stavu premiéra
Liečba premiéra prebieha podľa očakávaní, jeho stav je uspokojivý, informuje Úrad vlády SR. Liečba predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) naďalej prebieha podľa očakávaní, pacientov stav je uspokojivý. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik