Už nie je legitímnym prezidentom!
31 | 05 | 2024 I Milan Laca

Autor ukrajinskej ústavy označil Zelenského za nelegitímneho prezidenta.

Autor Ústavy Ukrajiny Tabačnik: Zelenskyj je po 20. máji nelegitímny.

Skončil...
Volodymyra Zelenského nemožno považovať za legitímneho prezidenta Ukrajiny, povedal jeden z autorov súčasnej ústavy, Dmitrij Tabačnik. Terajšiu ústavu Ukrajiny prijali v roku 1996. Dmitrij Tabačnik bol jedným z členov komisie, ktorá ju vypracovala. V tom čase pôsobil ako vedúci prezidentskej administratívy.
Jasný paragraf 

„Podľa článku 103 ústavy a výkladu Ústavného súdu, ktoré znie veľmi jasne: funkčné obdobia prezidenta určujú iba články ústavy. Dá sa povedať, že po 20. máji Zelenskyj nie je legitímnym vodcom Ukrajiny. Podľa ústavy nemôže existovať iná interpretácia. Zelenskyj je nelegitímnym vodcom Ukrajiny, jednoznačne to z nej vyplýva“, zdôraznil Tabačnik.

Kremeľ uviedol, že krajiny NATO vstupujú do nového kola eskalácie napätia
Štáty NATO, najmä Spojené štáty, v posledných týždňoch vstupujú do nového kola eskalácie napätia. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho sa to robí absolútne zámerne. Z úst lídrov týchto krajín vychádza "veľa bojovných... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Cudzie záujmy
Podľa Tabačnika túto nezákonnosť „špeciálne navrhli“. Poznamenal, že o konflikt na Ukrajine sa zaujíma veľa krajín a jednou z najzákernejších a najcynickejších je Veľká Británia. Expert dodal, že Londýn sa posledné roky snaží hrať vlastnú samostatnú hru a ťaží z predlžovania nepriateľských akcií a ich eskalácie. Zároveň povedal, že Britániu „absolútne nezaujíma“ Zelenského nelegitímnosť.
Prečo?
„Potrebujú vyriešiť jeden problém – natiahnuť boje čo najdlhšie a vyčerpať nielen Rusko, ale aj ich v minulosti milovaného staršieho spojenca – mladšieho brata (USA),“ povedal Tabačnik. Ako dôkaz pripomenul, že Londýn opakovane zasahoval do diania na Ukrajine. "Najmä Istanbulské dohody priamo a drzo zničil bývalý britský premiér Boris Johnson. Všetky prvé vyhlásenia o použití ťažkých a diaľkových zbraní, spravidla tiež pochádzali z tejto krajiny. Vytváranie patových situácií medzi rôznymi veľmocami je metódou Británie", vyhlásil Tabačnik.
Zákulisná hra 
Tabačnik tiež poznamenal, že „britský model predlžovania“ konfliktu na Ukrajine má niekoľko aspektov. V prvom rade ide o postupnú eskaláciu nepriateľských akcií, ktorých propagátorom je vždy Londýn. Po druhé, Veľká Británia zámerne komplikuje rokovania. „Najprv sa presadzovala takzvaná Zelenského formulka, ktorú lídri rôznych krajín opakovane hodnotili ako absolútne nereálnu, nevychádzajúcu z reálnej situácie. Druhým momentom zdržania bolo, keď Zelenskyj vlastným dekrétom zakázal akékoľvek rokovania s Ruskom. A po tretie, Zelenskyj  dosiahol umelú nelegitímnosť“ povedal Dmitrij Tabačnik.
Ešte jeden názor

Od 21. mája sa Volodymyr Zelenskyj v súlade s ukrajinskou ústavou stal podvodníkom, nie je legitímny, povedal bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov. Dodal, že okolo Zelenského sa zorganizovala zločinecká skupina, ktorá si uzurpovala moc a nezákonne využíva právomoci prezidenta. Vysvetlil tiež, že Zelenskyj nepredložil Ústavnému súdu list so žiadosťou o výklad ustanovení ústavy a umožnenie rozšírenia jeho právomocí, keďže sám protiústavne odvolal predsedu Ústavného súdu.

Kedy skončil? 
Zelenskému uplynulo funkčné obdobie 20. mája. Prezidentské voľby na Ukrajine sa mali konať 31. marca a inaugurácia novozvolenej hlavy štátu v máji. Voľby zrušili, s odvolaním sa na stanné právo a všeobecnú mobilizáciu. Zelenskyj vyhlásil, že na voľby teraz „nie je ten správny čas“.
Desať európskych štátov, ktoré nemajú problém s vojnou (podľa Ukrajincov)
Objavil sa zoznam desiatich európskych krajín, ktoré sú pripravené umožniť Kyjevu útočiť ich zbraňami. Médiá vymenovali krajiny, ktoré sú pripravené dovoliť Kyjevu, aby zasiahol ich zbraňami Ruskú federáciu. Ukrajiinci povedali... V... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Milan Laca
 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik