Súdna rada nesúhlasí s trestným stíhaním sudkýň
30 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Súdna rada SR vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudkýň Jarmily U. a Otílie D. pre trestný čin ohýbania práva. Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky Súdnej rady Marcely Kosovej. Špecializovaný trestný súd bude postupovať v zmysle zákona podľa rozhodnutia Súdnej rady po jeho doručení, avizovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

"Súdna rada rozhodovala v zmysle zákona na neverejnom zasadnutí dňa 28. mája 2024, na ktorom hlasmi štrnástich prítomných členov (sedem zástupcov sudcov, traja zástupcovia vlády, jeden zástupca parlamentu a traja zástupcovia prezidentky) vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním menovaných sudkýň pre trestný čin ohýbania práva," uviedla Kosová vo vyhlásení.

Predsedníčka ubezpečila, že všetci členovia Súdnej rady sa veľmi podrobne s odbornou starostlivosťou venovali v diskusii všetkým zákonným podmienkam a parametrom potrebným na rozhodnutie. Zároveň sa ospravedlnila, že informácie o rozhodnutí unikli do médií skôr, ako bolo rozhodnutie doručené dotknutým sudkyniam, ich obhajcom a prokurátorovi.

Ako pripomenula Kosová, podľa Trestného poriadku v trestnom stíhaní sudcu pre trestný čin ohýbania práva nemožno pokračovať, ak Súdna rada SR vysloví nesúhlas s trestným stíhaním sudcu pre tento trestný čin. Trestné stíhanie sudcu musí byť zastavené alebo vec postúpená na prerokovanie disciplinárneho previnenia len vtedy, ak skutok, ktorý sa sudcovi kladie za vinu, nemožno právne posúdiť ako iný trestný čin. Ako upozornila, nesúhlas teda neznamená, že trestné stíhanie takéhoto sudcu nemôže pokračovať pre iný trestný čin.

Špecializovaný trestný súd v septembri 2023 otvoril hlavné pojednávanie so sudkyňami Jarmilou U. a Otíliou D. Obžaloba ich vinila z podplácania, nepriamej korupcie a ohýbania práva. Obe vyhlásili, že sú nevinné. Sudkyne zadržala polícia v rámci akcie Víchrica v októbri 2020.

DIPLOMATICKÝ ŠKANDÁL! Má nás francúzsky prezident za jednu zo svojich kolónií? (VIDEO)
Ako "diplomatický škandál" hodnotí Milan Mazurek z Republiky vyjadrenie prezidenta Francúzska Macrona o tom, že "imigrantov pošlú do východnej Európy". Pozastavil sa nad tým v statuse na sociálnej sieti. "TOTO JE DIPLOMATICKÝ ŠKANDÁL! Francúzsky... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik