Šéfka Súdnej rady upozorňuje: NEHORÁZNE KLAMSTVÁ a MANIPULÁCIA niektorých médií!
30 | 05 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Marcela Kosová so znepokojením konštatuje, že niektoré médiá dňa 29. mája 2024 zverejnili nepravdivé informácie o rozhodnutí súdnej rady o vyslovení nesúhlasu s trestným stíhaním sudkýň JUDr. Jarmily Urbancovej a JUDr. Otílie Dolákovej pre trestný čin ohýbania práva. Je poľutovania hodné, že tieto informácie pokútne unikli do médií skôr, ako bolo rozhodnutie doručené dotknutým sudkyniam, ich obhajcom a prokurátorovi, za čo sa predsedníčka súdnej rady predovšetkým obom sudkyniam ospravedlňuje. O ktorých médiách si myslíte, že Kosová hovorí? My sme to za vás vypátrali. A aké prekvapenie? Predsa denníky SME a N!

Súdna rada rozhodovala v zmysle zákona na neverejnom zasadnutí dňa 28. mája 2024, na ktorom hlasmi štrnástich prítomných členov /sedem zástupcov sudcov, traja zástupcovia vlády, jeden zástupca parlamentu a traja zástupcovia prezidentky/ vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním menovaných sudkýň pre trestný čin ohýbania práva podľa § 326a Trestného zákona.

Predsedníčka súdnej rady ubezpečuje, že všetci členovia súdnej rady sa veľmi podrobne s odbornou starostlivosťou venovali v diskusii všetkým zákonným podmienkam a parametrom potrebným na rozhodnutie.

Je potrebné dementovať nepravdivé a manipulatívne informácie niektorých médií

Je potrebné dementovať nepravdivé a manipulatívne informácie niektorých médií uvedených bez poznania okolností celého prípadu a podrobností argumentácie. Rovnako je neakceptovateľné, aby konkrétne médium uviedlo, že "súdna rada sa jednomyseľne dopustila anomálie a zastavila trestné stíhanie dvoch sudkýň". Takéto výstupy médií nepravdivo označujú všetkých členov súdnej rady ako osoby, ktoré bránia výkonu spravodlivosti.

Okrem neúcty a dešpektu k členom súdnej rady, médiá, ktoré takéto skratky podsúvajú verejnosti v dobe, keď celá spoločnosť po atentáte na premiéra Slovenska volá po slušnej komunikácii, si musia byť vedomé, že vyvolajú u čitateľov nenávistné reakcie voči členom súdnej rady, čo sa napokon aj stalo.

Súdna rada nesúhlasí s trestným stíhaním sudkýň
Súdna rada SR vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudkýň Jarmily U. a Otílie D. pre trestný čin ohýbania práva. Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky Súdnej rady Marcely Kosovej. Špecializovaný trestný súd bude postupovať v zmysle zákona podľa... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Je nevyhnutné pripomenúť, že podľa § 9 odsek 2 Trestného poriadku, v trestnom stíhaní sudcu pre trestný čin ohýbania práva podľa § 326a Trestného zákona nemožno pokračovať, ak Súdna rada Slovenskej republiky vysloví nesúhlas s trestným stíhaním sudcu pre tento trestný čin. Trestné stíhanie sudcu musí byť zastavené alebo vec postúpená na prejednanie disciplinárneho previnenia len vtedy, ak skutok, ktorý sa sudcovi kladie za vinu nemožno právne posúdiť ako iný trestný čin.

Snáď ide iba o neodbornosť autorov týchto článkov a nie o úmyselné nepravdy

Skutočnosť, že súdna rada vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudcu pre trestný čin ohýbania práva teda neznamená, že trestné stíhanie takéhoto sudcu nemôže pokračovať pre iný trestný čin tak, ako to vyplýva aj druhej vety citovaného ustanovenia, nakoľko týmto rozhodnutím súdnej rady nie sú dotknuté iné trestné činy, ktoré by mohli vyplývať zo skutkových okolností.

FOTO TASR - Pavol Zachar Prílohy | Na snímke novozvolená predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová

Predsedníčka súdnej rady verí, že ide iba o neodbornosť autorov týchto článkov a nie o úmyselné nepravdy s cieľom difamácie členov Súdnej rady Slovenskej republiky, hoci oboje nie je dobrým obrazom dotknutých médií.

Kto to tu šíri nepravdivé informácie?

A my iba upresníme, že to bol napríklad denník SME s článkom"Dvojica sudkýň už stála pred súdom. Teraz dala Súdna rada stopku ich stíhaniu", alebo denník N s článkom "Súdna rada v utorok vyhovela na neverejnom zasadnutí bývalej podpredsedníčke Najvyššieho súdu Jarmile Urbancovej a nesúhlasila s jej trestným stíhaním".

Benedikovičová z Nka dostala po nose od advokátky Natálie Trubanovej, dcéry sudcu ŠTS Michala Trubana
Ajeje, Majka Benedikovičová z Nka dostala po nose od advokátky Natálie Trubanovej, dcéry sudcu ŠTS Michala Trubana, za tie bludy, čo o ňom v pondelok ráno popísala! Informáciu zverejnenú na TG Mimi Šramová, preberáme v plnom znení. "Vážená pani... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik