Obžalovali siedmich čurillovcov. Reaguje minister Eštok aj obhajca Kubina
30 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

ÚIS navrhol podanie obžaloby na siedmich policajtov, tzv. čurillovcov.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ukončil prípad, mediálne známy ako čurillovci, návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov.

Spis už odovzdal dozor vykonávajúcemu prokurátorovi.

"J.Č., P.Ď., Š.M., M.S., B.D., R.M. a P.S. sú obvinení z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. P.Ď. je okrem toho obvinený aj z trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom," priblížila hovorkyňa.

Reakcia ministra Eštoka

"PRIATELIA, PRÍPAD ČURILLOVCOV MIERI NA SÚD, KONEČNE SA ĽUDIA DOZVEDIA PRAVDU

Celé mesiace čakala slovenská verejnosť na to, aby sa o činnosti Čurillovcov dozvedela pravdu. Čakala aj preto, že bývalý minister vnútra Mikulec zrušil vyšetrovací tím Oblúk, ktorý činnosť Čurillovcov preveroval. Bývalý policajný prezident Hamran namiesto riadenia polície blúznil pred kamerami o "silách dobra a temna" a namiesto vyvodenia zodpovednosti svojich miláčikov povyšoval do významnejších funkcií. Dnes sa na nás pozerá vo fešnom obleku z bilbordov ako kandidát do EP, a napriek tomu, že je dávno politikom, médiá mu bez hanby nechávajú priestor na dehonestovanie práce polície. A žiaľ, aj pani prezidentka, ktorá inak ponechala množstvo podozrivých prípadov bez komentára, sa do kauzy Čurillovci zapojila veľmi nevhodným a jednostranným vyjadrením - na obhajobu ľudí, ktorí dnes skončili s návrhom inšpekcie na podanie obžaloby.

Ľudia si však o minulosti zaslúžia vedieť pravdu - a tá je teraz v rukách prokurátorov a sudcov." Napísal minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na sociálnej sieti.

Čaputovej bývalý poradca Kubina a súčasný obhajca: KONEČNE TO STIHLI

Vyšetrovanie navzdory zákonu a dôkazom sa skončilo. Ako inak, než návrhom na podanie obžaloby. A ako inak, než počas vrcholiacej predvolebnej kampane.

V úplne normálnej krajine by toto obvinenie nikdy nebolo vznesené.

V o niečo menej normálnej, ale stále zákony a súdne rozhodnutia rešpektujúcej krajine by toto obvinenie bolo zrušené okamžite po tom, ako ho za nedôvodné označil súd v konaní o väzbe. Napokon, tak sa to obvykle robí aj u nás vo všetkých ostatných prípadoch, okrem tohto.

Ale keďže sme na Slovensku v roku 2024 (reálne v roku 1974), tak sa takáto jednoduchá vec najskôr vyšetruje 2,5 roka, počas tých istých 2,5 rokov Ústavný súd rozhoduje o legalite jediného použitého dôkazu a všetci sa tvária, aký super prípad majú. A počas tých istých 2,5 roka rôzni obvinení a obžalovaní politici a ich obhajcovia a roztlieskavačky bez rešpektu k prezumpcii neviny verejne dehonestujú a dehumanizujú čestných a neúplatných policajtov, ktorých krivo obvinili.

Veľmi sa tešíme, až táto vec konečne dojde na súd, a ten to nezávislo a nestranne vyhodnotí. Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov.

Keď bude podaná obžaloba a bude nám doručená, celú ju zverejníme, rovnako ako aj naše stanovisko k nej. Tešíme sa aj na verejný súdny proces.

Možno to nebude rýchle a možno to nebude ani ľahké, ale na konci to dopadne dobre a títo nevinní ľudia budú zbavení všetkých obvinení a odškodnení. Pravda a spravodlivosť vždy zvíťazia nad lžou a svojvôľou. Niekedy to trvá dlhšie a po ceste sa vyskytnú aj prekážky, ale na to sme zvyknutí.

AKTUÁLNE ÚIS OBŽALOVAL SIEDMICH ČURILOVCOV!
ÚIS navrhol podanie obžaloby na siedmich policajtov, tzv. čurillovcov. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ukončil prípad, mediálne známy ako čurillovci, návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov. Spis už odovzdal dozor... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik