NATO riskantne provokuje - bombardéry vyslalo nad Kaliningrad
01 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

 B-52H Stratofortress aliancie NATO manévrovali vo vzduchu iba niekoľko minút letu od Kaliningradu. Americkí „stratégovia“ buď "cvičili" nad Kaunasom v Litovsku, alebo nacvičovali útok s použitím taktických jadrových zbraní na Kaliningrad. O podrobnostiach informuje svpressa.ru.

Je možné, že 28. mája 2024 sa niekoľko desiatok amerických taktických jadrových striel nachádzalo len 40-50 kilometrov od ruských štátnych hraníc.Stalo sa to počas hliadkovacieho letu dvojice strategických bombardérov amerického letectva B-52H Stratofortress takmer po celom obvode hraníc ruskej Kaliningradskej oblasti. 

Najprv prelet cez oceán a potom štart z britského Fairfordu

Podľa operačných informácií americkej publikácie Military Watch Magazine tentoraz z britskej leteckej základne Fairford vzlietli dve obrovské bojové lietadlá s rádiovými volacími znakmi BARTH21 a BARTH22 patriace 69. expedičnej bombardovacej peruti 5. bombardovacieho krídla (Severná Dakota).Preleteli ponad Baltické more a potom vstúpili do litovského vzdušného priestoru.

Tam niekoľko hodín vykonávali zložité skupinové manévre v oblasti Kaunasu. Akosi príliš otvorene pripomínajúce nacvičovanie sústredených raketových a bombových útokov na Kaliningrad a Baltijsk.

Provokovali aj nad Suwalki

Potom oba B-52H preleteli západným ponad cez 100 kilometrov široký takzvaný koridor Suwalki. (Suwalský koridor je pomenovaný po významnom meste na poľskej strane hranice - Suwalki. Koridor sa tiahne sa asi 100 kilometrov pozdĺž litovsko-poľskej hranice, medzi Bieloruskom na východe a ruskou exklávou Kaliningrad na západe, pozn.red. HD.)

Zároveň, ako zverejnil Military Watch, len jedno z lietadiel na celej trase „lietalo so zapnutým palubným transpondérom, takže bolo viditeľné počas celého letu. Ide o bombardér s registračným číslom 60−0037 a rádiovým volacím znakom BARTH22." Z nejakého dôvodu a v rozpore s medzinárodnými pravidlami určenými pre mierový čas posádka druhého „bombardéra“ uprednostnila zachovanie maximálneho možného utajenia.

Kremeľ uviedol, že krajiny NATO vstupujú do nového kola eskalácie napätia
Štáty NATO, najmä Spojené štáty, v posledných týždňoch vstupujú do nového kola eskalácie napätia. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho sa to robí absolútne zámerne. Z úst lídrov týchto krajín vychádza "veľa bojovných... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik