ŠOK pre cestujúcich: Ak bude MHD stáť dlho v ZÁPCHE, po novom si za to PRIPLATÍTE! Vieme podrobnosti
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Obyvateľov Prešova čakajú ďalšie veľké zmeny. Tentoraz ide o cestovanie mestskou hromadnou dopravou. Prešovčania si totiž po novom už nebudú môcť zakúpiť desať minútový lístok. Navyše, ak autobus bude napríklad stáť dlho v zápche, budú si cestujúci musieť, kvôli jeho meškaniu, zakúpiť ďalší lístok, informuje portál regiony.sk.

Novinkou je taktiež to, že rozhodovať o platnosti lístka bude po novom čas, ako sa sa dlho veziete, nie cestovný poriadok. Ak má spoj meškanie a doba lístka vyprší počas toho, ako je cestujúci ešte vo vozidle, bude si musieť kúpiť nový lístok. Meškanie spojov je pritom v Prešove na každodennom poriadku.

Dopravný podnik tiež chystá zmenu tarifného pásma. Desaťminútové jednorazové lístky sa rušia, k dispozícii budú len 30-minútové. Základné cestovné pôjde hore, ale nepresiahne jedno euro. Zároveň sa zvýši aj zľava, takže držitelia mesačných, trojmesačných či ročných lístkov by zdraženie cestovného pocítiť nemali. 

„Tarifný systém bude jednoduchší. Porastie jednorazové cestovné, ale zvyšujeme zľavy. To znamená, že ľudia, ktorí majú časové predplatné lístky, ich budú mať za rovnakú cenu,“ uviedol pre Korzár primátor Prešova František Oľha. Základný lístok by mal stáť maximálne 90 centov.

SHMÚ VARUJE! TU očakávajte prívalové dažde
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v stredu popoludní hydrologické výstrahy prvého stupňa pre tri okresy Žilinského kraja. Dôvodom sú očakávané prívalové dažde. Výstrahy prvého stupňa sú vydané pre okresy Žilina, Martin a Dolný Kubín... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Exprimátor: Je to nezákonné

„Je to nezmyselné a nezákonné.“ Takto reagoval na nové pravidlá mestskej hromadnej dopravy právnik a bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari. Podľa neho je totiž maximálne scestné, aby bol cestujúci povinný na vlastné náklady kúpiť si opätovne nový cestovný lístok na prepravu v prípade, ak sa autobus zdrži v zápchach. 

„Cesta v MHD je de iure zmluva o preprave, kde občan sa zaväzuje zaplatiť cestovné a DPMP má záväzok dopraviť občana na stanovene miesto riadne a včas. Ak teda autobus/trolejbus mešká, dochádza k porušeniu jeho povinnosti DPMP a teda nemôže žiadať novú platbu,“ vyjadril sa exprimátor.

To sa však, podľa nových pravidiel, stane pre Prešovčanov realitou. „Tým, že sme mali zavedený veľmi lacný desaťminútový lístok, bol nastavený podľa autobusových zastávok a nie tak, aby sa vypočítal reálny čas od nastúpenia po ukončenie cesty. Vypočítaval sa podľa cestovného poriadku. Spôsobovalo to komplikácie pri revíziách. Od júna zavádzame platbu kartou, platbu aplikáciami, kde tieto podmienky nevieme veľmi aplikovať,“ povedal súčasný primátor mesta František Oľha.

HAMRAN VYZÝVA KALIŇÁKA! Pre TOTO odstúpi z kampane! (VIDEO)
Ak dokážete pravdivosť svojich tvrdení, odstúpim z eurovolieb. Ale ak nie, mali by ste odstúpiť vy! Prijímate, pán Kaliňák? Štefan Hamran (Demokrati) sa pochlapil. Oznámil to vo videu, v ktorom avizoval možný koniec svojej politickej kariéry.... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Prešovčania nesúhlasia

Mnohí Prešovčania ale s novonastavenými pravidlami nesúhlasia. „Tak na to môžu zabudnúť, že si označím ďalší lístok. Nielenže mi svojím meškaním spôsobujú problémy, ale ešte na drzáka požadujú označiť ďalší lístok. Primátor asi zabudol, čo sľúbil pred voľbami :,, cestovanie v MHD zadarmo “. A namiesto toho teraz chce do,, mestskej” pokladne ešte viac,“ napísal na sociálnej sieti Branislav.

S ním súhlasí aj Igor. „Najvyšší čas splniť predvolebný sľub. MHD zadarmo. Aspoň počas rekonštrukcie mosta.“ Podľa primátora sa však zápchy súvisiace s opravou mosta pri Lesíku delostrelcov skrátili. Ako sám povedal, pomohlo vraj viac nasadených policajtov. „Mestská i štátna polícia výrazne posilnila kontroly na Masarykovej ulici, meškania autobusov sú tak výrazne nižšie. Z 30 až 35-minútových oneskorení sme klesli podľa poslednej informácie pod desať minút,“ dodal Oľha.

CENA PRE NAJHLÁSNEJŠIU TRÚBU PROGRESÍVCOV! Otvorená spoločnosť rozdávala "novinárske" ceny (VIDEO)
Progresívci mali ďalšie veľké mecheche! Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti odovzdávala v utorok 28. mája ceny súťaže Novinárska cena. Samozrejme, všetko si medzi sebou porozdávali tí najskalnejší liberáli a progresívci. Gólom večera bolo meno... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik