Marián Kéry: Progresívci spolu so SaSkou nekopú za Slovensko a ani o tom netušia
30 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) síce do Európskeho parlamentu nekandiduje, kampaň však „ostro“ sleduje. A keďže celé roky pôsobí v Zahraničnom výbore NR SR, je tu predpoklad, že vďaka svojim skúsenostiam „nerozpráva do vetra“. V jednom zo statusov na sociálnej sieti si všíma konanie okrem iných aj poslancov za SaS Dostála a PS Valáška, ktorí sa zúčastnili inaugurácie taiwanského prezidenta.

Kéry rovnako, ako nedávno Ľuboš Blaha (Smer-SSD) upozorňuje, že Valášek a Dostál svojim konaním ohrozujú slovenský postoj k politike jednej Číny, ktorý nik celé desaťročia nik nespochybnil a Čina na podobné kroky reaguje veľmi citlivo. To môže priniesť problémy aj v blízkej budúcnosti, kedy sa chystá niekoľko rokovaní o spolupráci nie len s Čínou, ale aj s krajinai BRICS.  Tohto všetkého si musí byť zvlášť Tomáš Valášek vedomý, keďže je expertom PS na zahraničnú politiku. Kéry si túto návštevu teda vysvetľuje tak, že politika PS voči Číne je protaiwanská.

Kto za koho kope

„Pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu je dobré uvedomiť si, kto za koho reálne kope. Ale nielen podľa toho, čo tvrdí v kampani, podľa pekných predvolebných slov, alebo videí. Dôležitejšie sú skutky. Pokiaľ ide o medzinárodnú politiku, Tomáš Valášek, ako podpredseda Progresívneho Slovenska a zároveň podpredseda Zahraničného výboru NR SR v posledných dňoch opäť raz odkryl pravú tvár progresívcov,“ píše Marián Kéry v statuse.

Eurokandidáti Smeru: Za Roberta Fica! Ó, AKÝ TO ROZDIEL OD PS (VIDEO)
Kandidáti na europoslancov za stranu Smer Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Lašáková Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák nás žiadajú o podporu pre Roberta Fica. Po atentáte, ktorý na neho spáchal sfanatizovaný dôchodca je podľa nich táto... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balašková

O čo ide?

„Spolu s iným opozičným, poslancom Ondrejom Dostálom zo Sasky navštívili súkromne Taiwan.  Ak pokrčíte plecami, že „tak navštívili“, potom musíte vedieť, že sa obaja opoziční poslanci sa proti vôli NR SR zúčastnili inaugurácie nového tzv. taiwanského prezidenta. A to už je problém,“ pokračuje Kéry a upozorňuje na nedávny príspevok Ľuboša Blahu.

Toto nik nespochybňoval

„Ani počas pravicových vlád na Slovensku túto zásadnú líniu slovenskej zahraničnej politiky nikto nespochybnil - až došiel Valášek z PS a Dostál z SaS. Naše vlády chceli mať s Čínou vždy tie najlepšie vzťahy, Čína je ekonomický gigant a obchodná spolupráca nám môže mimoriadne pomôcť. Premiér Robert Fico má do Číny naplánovanú oficiálnu cestu - má dôjsť k spusteniu významných projektov. Čínu považujeme za priateľa. Rovnako ako ďalšie krajiny BRICS,“ ubezpečuje Blaha s tým, že opozícia naše národné zájmy ohrozuje „pubertálnymi a nepriateľskými“ gestami voči Číne

FOTO TASR - Pavol Zachar | Podpredseda strany Smer - sociálna demokracia Ľuboš Blaha
.

Historická pravda

„Taiwan patrí Číne, žijú tam Číňania a nebyť americkej flotily, tak by Čína bola zjednotená už v roku 1949. Taká je historická pravda. To, že Američania ďalej provokujú Čínu, je hlúpe a nezodpovedné. Ale že im Valášek s Dostálom robia užitočných viete-čo, to je doslova zbesilý útok na národné záujmy SR, napísal pred pár dňami Ľuboš Blaha a pripomenul, že poslanec Valášek nie je bežný poslanec, ale je to človek v PS zodpovedný za zahraničnú politiku a teda jeho podpora taiwanského separatizmu je oficiálnou politikou PS.

NEUVERÍTE, KDE BOL VALÁŠEK Z PS, KÝM ROBERT FICO BOJOVAL O ŽIVOT
Na rokovaní NR SR, kde sa prijímalo uznesenie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) sa nezúčastnili všetci poslanci. Okrem iných chýbali aj páni Valášek (PS) a Dostál (SaS). Podpredseda NR SR a kandidát na europoslanca za Smer-SSD Ľuboš... Čítať ďalej
25 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Ale späť ku Kérymu...

Kéry pripomína Blahove slová, že Valášek je zodpovedný za stranícku politiku PS s tým.

„Bez mihnutia oka, poruší zásadnú líniu slovenskej zahraničnej politiky, ktorá hovorí o politike jednej Číny, a tak, ako drvivá väčšina štátov, Taiwan ako separatistickú enklávu neuznáva. Čo iné bol krok Valáška a Dostála, ako nepriateľský signál vočí Číne?,“nadväzuje Kéry na Blahove slová.

Cynizmus Dostála a Valáška

„Obom pánom akoby bolo jedno, že Slovenská republika považuje Čínu, ktorá je nespochybniteľným ekonomickým gigantom, za priateľa a partnera, s ktorým môžeme oveľa výraznejšie ako doteraz rozvíjať ekonomickú a obchodnú spoluprácu. Aj preto sa do Číny chystá na oficiálnu návštevu premiér Robert Fico. Aj z pohľadu atentátu na premiéra a toho, že stále bojuje o svoje zdravie a návrat do života, sú kroky poslancov NR SR Tomáša Valáška a Ondreja Dostála až cynické a nepochopiteľné,“ podotýka Kéry.

V Kiskových šľapajach

„O čo vlastne ide Progresívnemu Slovensku v zahraničnej politike? Tridsať rokov nikto, žiadna politická strana spomínanú doktrínu Slovenska smerom k Číne nerozporovala, neničila potenciál našich vzťahov. Jedinou výnimkou bol prezident Adrej Kiska a jeho tiež provokatívne a Slovensku škodiace stretnutie s dalajlámom,“ pripomína poslanec Kéry.

FOTO TASR - Martin Baumann | Andrej Kiska.

Pokračujú v podkopávaní Slovenska

„Čo iné, ak nie ohrozovanie národných záujmov Slovenska, búranie jedného z pilierov našej zahraničnej politiky je návšteva Valáška a Dostála na inaugurácii tzv. taiwanského prezidenta? Progresívne Slovensko však na to zjavne asi kašle. Im nezáleží na tom, či bude Slovensko prosperovať. Najskôr robili všetko pre to, aby sme prišli o peniaze z EÚ. Nevyšlo. Tak teraz robia všetko proti našej ekonomickej spolupráci s Čínou,“ myslí si poslanec.

Šimečka vyzýva Šutaja Eštoka! UPS, ALE TOTO SI NEVŠIMOL!
Podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), aby dva týždne po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zodpovedal viaceré závažné otázky. Týkajú sa... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

...veď tam boli aj iní...

„Inak, smiešne vyznieva aj obrana Tomáša Valáška smerom k spomínanej návšteve. Vraj na spomínanej inaugurácii boli aj predstavitelia švédskeho a Európskeho parlamentu. Hm, takže ak Brusel nepodporuje politiku jednej Číny, budú takto konať aj europoslanci za Progresívne Slovensko, ak budú zvolení? Tomáš Valášek tiež tvrdí, že ich účasť na inaugurácii nič nemení na našej politike jednej Číny. To myslí vážne? Čo si myslí, že vrcholní politici Číny sú padnutí na hlavu?,“ nechápe Valáškov prístup Kéry, podľa ktorého PS nedozrelo. Kéry, ako predseda Zahraničného výboru NR SR je zhrozený z opakovanej obhajoby bruselských záujmov týmito poslancami. V prípade Taiwanu záujmov USA.

„A ešte sa veľkodušne budú biť do pŕs, že to je naopak. Veď, ľudia našťastie vedia a vidia. A verím, že im to politicky skôr či neskôr opäť raz zrátajú,“ uzatvára Kéry.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik