VAROVANIE Takto VYKRÁDAJÚ byty NOVÝM šokujúcim spôsobom za bieleho dňa! (FOTO)
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Žiaden strach z kamier ani polície a zanechávajú spúšť! Na nové techniky lúpežníkov upozorňuje portál regiony.sk.

Na to, aby vykradli byt, nemusia vypáčiť dvere ani rozbiť okno. Posledné mesiace terorizuje v hlavnom meste skupina páchateľov majiteľov bytov, ktorí ponúkajú krátkodobé ubytovanie. Zlodeji svoj systém inovujú. Zanechávajú za sebou nielen vykradnuté, ale aj spustošené byty, či injekčné striekačky.

O systéme, ako vykrádajú byty, pre portál prehovorilo viacero prenajímateľov bytov, ktorí sa stali stali obeťami skupiny zlodejov. Na jej čele má vraj stáť pôvodom cudzinec Andrej.

“V podstate to, čo ukradnú, predajú, za to si kúpia ubytovanie na pár nocí a pár dávok a keď sa im minú peniaze, ukradnú veci z bytu a idú do ďalšieho. Takto žijú už pár posledných mesiacov,” opisuje, ako má fungovať ich “živobytie” jedna z majiteliek. Prehovorila, aby varovala ostatných majiteľom bytov a spoločne tak opäť obnovili bezpečné podnikanie s ubytovaním v Bratislave.

Ako priblížili poškodení, skupina používa dva hlavné spôsoby, ako sa dostávajú do bytov:

Najprv si byty prenajímali a vykrádali…

1. Páchatelia si prenájmu byt na jednu či dve nocí priamo od majiteľa cez platformu Booking alebo Airbnb (v súčasnosti pod falošným menom, nakoľko Andrej má už účet na platforme zablokovaný). “V tomto prípade vytvoria rezerváciu, prídu na miesto, kde zanechajú pustošenie a ukradnú všetko, čo sa im podarí, vrátane televízie, mikrovlnnej rúry a ďalších cenností,” hovorí okradnutá.

Liberálne a progresívne ničenie životov rodičov a zdravia ich detí
Mimovládne "kvír" organizácie sa k smrti trápia pre ťažký osud "kvír" rodičov a výchovu "ich" detí, teda, akí sú neprogresívne a neliberálne neslobodní. Vôbec ich však nezaujímajú zničené rodiny v klasickej rodičovskej zostave otca a matky, v... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

…potom prišli na prefíkanejšie riešenie

2. Neskôr však našli spôsob, ako nemusia ani platiť, ale ubytovať sa zdarma. “Monitorujú rezervácie na platformách Airbnb a Booking. Keď zistia, že byt je voľný, vstúpia do bytu buď krádežou kľúčov z lockboxu (schránka s kľúčmi pre hostí na ulici – pozn. redakcie), ktorý odpília, alebo ukradnú celý zámok,” vysvetľuje.

Byty pritom zanechávajú nielen vykradnuté, ale aj v katastrofálnom stave. “Nechal za sebou v chladničke striekačky s nejakou látkou, urobil si vyprážané rybie prsty, či ostrihal nechty na nohách,” vymenúvajú skúsenosti ďalší okradnutý.

Na záberoch polícia prevaruje páchateľa, v ďalších krádežiach mu to nezabránilo. Zdroj: tip čitateľa

Pre políciu majú mať pripravenú výhovorku. Podľa poškodeného tvrdia, že “kľuč kúpili na ulici a teda neukradli, ale boli uvedení do omylu, čo je lož. Robia to sofistikovane tak, aby podľa zákona nešlo o vlámanie.” 

 

Neboja sa kamier ani polície

“Avšak nerobí im problém ani to, keď ich zachytia kamery v bytovom dome,” vraví prenajímateľ bytu, ktorému ukradli televízor a všetku drogériu.

Ukazuje nám pritom zábery z bezpečnostnej kamery, ktoré zachytávajú páchateľov priamo pri čine. “On kráča dole schodmi v ruke s kufrom s mojou drogériou. A za ním jeho kamoš s televízorom. Prišla policajná hliadka, samozrejme, nejednalo sa o vlúpanie, keďže mali kľúče z rezervácie,” opísal dianie.

Bezpečnostná kamera nasnímala ako z bytu odnášajú kozmetiku a televízor. Zdroj: tip čitateľa

“Neboja sa kamier, neboja sa polície, neboja sa ničoho, chodia a robia zle,” podotýka.

Polícia sa prípadmi zaoberá

Poškodení sa už opakovane obrátili na políciu, hoci podľa názoru viacerých z nich nekoná dostatočne. Bratislavskí policajti potvrdili, že v poslednom období zaznamenali viacero oznámení, ktoré majú súvislosť s nehnuteľnosťami poskytovanými na ubytovanie prostredníctvom aplikácií na ubytovanie.

V reakcii na to vydali na sociálnej sieti, pre ľudí, ktorí poskytujú ubytovanie, varovanie pred zlodejmi. Najčastejšie podľa polície páchateľ si neoprávnene zaobstará kľúče od takto prenajímaného bytu (vylomí schránku s kľúčmi) a následne z bytu odcudzí väčšinou elektroniku a menšie spotrebiče.” Páchateľ taktiež často po tom, čo neoprávnene získa kľúče, prenajíma byt za odplatu tretím osobám.

V tejto súvislosti policajti odporúčajú poskytovateľom ubytovania:
 dostatočné zabezpečenie miesta na odkladanie kľúčov,
 nainštalovanie kamerového systému (aspoň pri vchode do nehnuteľnosti),
 zvýšenie kontroly prenajímaných nehnuteľností,
 v prípade podozrenia zo spáchania akéhokoľvek trestného činu v súvislosti s prenájmom bytu cez ubytovacie aplikácie je potrebné bezodkladne kontaktovať políciu na linke 158.

Srdervúce slová hasičov, ktorí tragicky prišlo i svojich kolegov. SLOVÁ, z ktorých sa tisnú slzy do očí
Hasiči pri nehode na D1 prišli o dvoch kolegov a priateľov. Zverejnili dojemný status. Slovenskom v pondelok (27. mája) obletela mimoriadne smutná správa. Na diaľnici D1 v katastri obce Horná Streda v smere na Žilinu sa stala tragická... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik