Ukrajinská energetika NA ŠROT!
29 | 05 | 2024 I Milan Laca

Na Ukrajine nezostala ani jedna úplne zachovaná tepelná elektráreň.

Na Ukrajine nezostala ani jedna kompletná tepelná elektráreň, povedal člen dozornej rady Ukrenergo Jurij Bojko v rozhovore pre magazín Apostrophe.

Obrovské škody
„Bolo zničených viac ako osem gigawattov elektrickej energie, čo je asi 40 % kapacity, ktorá je v systéme k dispozícii. V energetickom systéme nezostala ani jedna tepelná elektráreň, ktorá by nebola poškodená alebo úplne zničená. Utrpeli veľké straty, dve elektrárne úplne nefungujú“, povedal Bojko. Podľa neho to vedie k výraznému nedostatku energie. V súčasnosti sa tepelné elektrárne podieľajú na výrobe elektriny asi 5 % namiesto 30 %.
Zelenský náhle zoškrtal svoj desaťbodový mierový plán
Už v ňom najnovšie nie sú také požiadavky ako "žiadne hranice z roku 1991 či žiadne reparácie".Zelenský prekvapivo, ale vzhľadom na frontovú situáciu logicky, odstránil sedem z desať bodov svojho „mierového vzorca“. Informuje spravodajský web... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík
Nedostatok
„Keď sa vonku oteplilo, dopyt po energii sa o niečo znížil, čo umožnilo znížiť obmedzenia spotreby. Keď však nastanú letné horúčavy, zaťaženie systému sa opäť zvýši.  To prinúti energetikov uchyľovať sa k pravidelným odstávkam. Preto by sme sa mali pripraviť na to, že obmedzenia spotreby sa stanú nadlho súčasťou nášho života,“ uzavrel člen dozornej rady energetickej spoločnosti.
Aj teplárne zničili 
Ako povedal ukrajinský premiér Denis Šmygaľ, v krajine bolo poškodených, alebo zničených viac ako 800 zariadení na zásobovanie teplom.
Elektrárne pod paľbou
Energetický systém Ukrajiny utrpel najväčší útok 22. marca, informovalo tamojšie ministerstvo energetiky. Podľa šéfa Ukrenerga Vladimira Kudryckého, zasiahli ruské kombinované útoky tepelné a vodné elektrárne. Ukrajinský energetický holding DTEK informoval, že boli zasiahnuté niektoré tepelné elektrárne a zariadenia boli vážne poškodené. Spoločnosť Ukrhydroenergo zaznamenala útok na vodnú elektráreň Dneper a priehradu v meste Záporožie. 
Škody nevdia odstrániť
Ukrajinské úrady nedokážu eliminovať škody na energetickom systéme, priznal premiér Denis Šmygaľ na svojom telegramovom kanáli. 12. apríla požiadal minister energetiky German Galuščťenko obyvateľov, aby sa pripravili na možné výpadky prúdu už v období jar-leto a nakúpili generátory.
Ukrajinci majú Slovákov (podľa Matoviča) za zradcov
Kolega v redakcii HD na titulok povedal: "To naštve!" A zrejme mal pravdu, hoci drsnú a smutnú. Igor Matovič je aj so svojou suitou na "grand tour" na Ukrajine. Nemôže nenávisť teraz šíriť doma, lebo sa to nepatrí, tak vycestoval so svojím púťovým... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik