SMUTNÁ SPRÁVA Zomrel špičkový ŠPORTOVEC. Ako prvý Slovák prekonal SVETOVÝ REKORD!
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Celkovo získal 61 medailí! Vo veku 94 rokov zomrel plk. v. v. Mgr. Dušan Čikel, bývalý atlét, futbalista a tréner. Bol prvým slovenským atlétom, ktorý držal svetový rekord. V roku 2004 získal Cenu Slovenského olympijského výboru za celoživotné vystupovanie v duchu fair play, informuje portál regiony.sk.

Do roku 1951 hral aktívne futbal. Neskôr sa vrátil k futbalu ako kondičný špecialista hráčov zlatej generácie Jednoty Trenčín.

Po atletických previerkach nováčikov, ktoré absolvoval na vojne v Českých Budějoviciach, mu prirástla k srdcu atletika. Zúčastnil sa Majstrovstiev Európy v atletike 1954, na majstrovstvách Československa získal 3 zlaté, 3 strieborné a 2 bronzové medaily.

Bol členom kvarteta ÚDA Praha, ktoré v 1953 zabehlo svetový rekord na 4×800 metrov s časom 7:28,0 min. Na základe tohto výsledku sa stal prvým slovenským atlétom zapísaným na listine svetových rekordov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

Celkovo tískal 61 medailí, zaznamenal 38 zahraničných štartov.

Posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok 30. mája o 14:00. Obrad bude v Dome smútku Trenčín – Juh.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik