Robert Kaliňák ostro reaguje na Kovačiča a má pre neho silný odkaz! Pilierom demokracie nie je moderátor...
28 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Minister obrany Robert Kaliňák (SMER - SSD) analyzuje Kovačičove extempore v kontexte celkového stavu slovenskej spoločnosti, na pozadí atentátu na premiéra Roberta Fica. 

Tak a sme doma priatelia, hovorí Kaliňák vo videu, ktorého vyjadrenie preberáme v plnom znení.

V piatok som skonštatoval, že niektorí novinári po atentáte na Roberta Fica nenabrali odvahu pozrieť sa do zrkadla a radšej pokračujú v ich vymyslenom príbehu o zlých politikoch a svätých novinároch.

To, čo predviedol moderátor politickej relácie na Markíze vo svojom záverečnom vstupe je svetový rekord v nepochopení toho, čo sa stalo. Ak sa moderátor v priamom prenose sebastredne vyhlási za pilier demokracie, na ktorom stojí a padá celá republika, tak si tu niekto zjavne poplietol sezónu s fazónou.

Pilierom demokracie totiž nie je moderátor, ale diskutujúci, ktorí môžu otvorene a bez strachu komunikovať opačné názory. Férový dialóg ľudí, ktorí sa vzájomné rešpektujú, to je základný pilier demokracie a teda niečo, čo sa zo Slovenska za posledné roky doslova vytratilo.

Nikdy som nebol proti ťažkým a kritickým otázkam novinárov, sám som na nich hodiny odpovedal do posledného mikrofónu. Za 25 rokov sme zviedli stovky konfrontačných diskusií s oponentami, ale odmietame zaujatosť politických aktivistov, ktorí sa snažia tváriť ako novinári. A preto rozumiem súkromnej televízii Markíza, ako aj TA3 a JOJ, že nevyváženosť v ich diskusiách sa už nedala prehliadať, nakoniec to isté potrebuje urobiť štát s verejnoprávnou RTVS. Nie je predsa možné, aby prvé dva dni po atentáte na Roberta Fica komentovali tieto udalosti iba jeho všeobecne známi kritici. Žiadame len to, čo je základným imperatívom demokracie, objektívne a vyvážené informácie pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky bez rozdielu.

Ako vláda Slovenskej Republiky nemôžeme akceptovať, aby akýkoľvek novinár, ktorý nie je schopný rešpektovať pravidlá vyváženosti, si liečil nezhody so svojim zamestnávateľom cez pirátsky výstup, v ktorom sa usiloval zo svojho osobného problému vyrobiť celospoločenský, za ktorý vraj môže, ako inak, vláda Slovenskej republiky. A presne takto pracovali títo politickí aktivisti v médiách posledné roky.

Došlo k základnému omylu medzi varením a jedením, novinári totiž nemajú byť tvorcami, ale konzumentami politiky, kritickými konzumentami, ale ich vlastný politický názor nemôže tak okato prenikať do ich novinárskej práce, že nakoniec sa ich nástrojom stane namiesto pravdy vymýšľanie, preháňanie a vyrábanie senzácií bez reálnych faktov.

A presne tak vyzeral aj koniec relácie Na telo - obviňovanie vlády z cenzúry, boja proti demokracii a plíživej orbanizácii médií je vrcholom nebezpečného zavádzania s jasným motívom, burcovať verejnosť k nenávisti bez jediného argumentu či štipky pravdy. Presne táto činnosť vyústila do antentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky. Hovoriť o zmieri v spoločnosti bez úprimnej snahy o vyváženosť zo strany médií a novinárov je úplne zbytočné.

Práve preto mi dovoľte takto verejne, vážené médiá, vážení novinári, vás vyzvať, aby ste nás raz neobvinili z diktátu, sadnite si spoločne, červení, modrí, bielí, zelení, akejkoľvek farby ste. Dohodnite sa a sami príďte s návrhom opatrení, ktoré budú jasne smerovať ku skvalitneniu novinárskej práce na Slovensku, pretože tváriť sa, že u vás doma je všetko v poriadku, je tým najväčším nepochopením atentátu na Roberta Fica.

My, ako politici na svojej domácej úlohe už pracujeme a prídeme s konkrétnymi opatreniami. Som úprimne zvedavý, s čím prídete VY. Pretože zmier je rovnováha.

Západ sa vraj chystá na jadrový úrok na Rusko
NATO nacvičuje jadrové útoky na Rusko. Pohraničná služba ruskej FSB hlási: NATO nacvičuje jadrové údery na Rusko. Manévre pri hraniciach NATO nacvičuje jadrové údery na ruské územie v blízkosti hraníc, povedal armádny generál Vladimir Kulišov,... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Milan Laca

Obejdnavatel: SMER – sociálna demokracia, Súmračná 25, 821 02 Bratislava, IČO: 31 801 242, Dodávateľ: JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik