Reakcia na list Veroniky Remišovej voličom koalície
28 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Ten teda zarezonoval! Našťastie už iba bývalá popredsednička našťastie už iba bývalej vlády Veronika Remišová si zarýpala do voličov vládnej koalície. Do voličov vo voľbách víťazov volieb. Do väčšiny voličov nášho Slovenska. So svojím menšinovým názorom strany, ktorej počet členov možno zrátať obrazne na prstoch jednej ruky. Čitateľská reakcia na tento list bola a stále je - mierne povedané - búrlivá. A pobúrená. Búrlivo pobúrená, skúste si to slovné spojenie predstaviť, vážená pani Remišová.

Nuž, poďme aj my, rýdzo hypoteticky, písať list pani Remišovej a jej voličom. Hoci - prepáčte takú nedokonalosť, pani Remišová, autor názoru je nevolič. Nie z lenivosti, Bože chráň. "Iba" preto, aby si ako nevolič zachoval možnosť nestranne a nestranícky tu vo verejnom priestore kritizovať, čo kritizovať treba, alebo tam pochváliť, čo pochváliť treba. A potom, Vy sama dávate dôvod na reakciu vo Vašej poslednej vete Vášho listu "voličom koalície. (Pre informáciu, link na článok o jeho obsahu je uvedený v závere tohoto textu.) Takže - už k tej poslednej vete: "Ak budeme teraz mlčať, môže sa stať, že sa už nebude mať kto ozvať, keď sa bude diať krivda vám, alebo vašim blízkym." Áno, teraz mlčať už sa naozaj nedá. Proste to nejde - a to sa už opakujem - nasvedčuje tomu aj čitateľská reakcia. Na Váš list voličom koalície, pani Remišová!

K tomu, že sa "tešíme"

Píšete, pani Remišová, že "mnohí z vás, ktorí ste volili strany súčasnej vládnej koalície sa na sociálnych sieťach tešíte, že Michal Kovačič, moderátor televízie Markíza už nemá prácu a jeho relácia Na telo končí."

Mýlite sa. tak, ako prakticky v takmer každom vašom doterajšom verejnom vyjadrení. Respektíve, nemáte pravdu, hoci ste - ako inak - skalopevne presvedčená, že máte vždy a stále jedine a jedine pravdu. To, čo píšete, je Váš názor. A zjavne pomýlený. Voliči koalície totiž nemajú s udalosťami v TV Markíza absolútne nič, to iba vy politici si myslíte, že nejaký Kovačič či nejaká televízia sú pod vašim vplyvom. No nie sú a nikdy neboli. Je im doslova "putňa" ako hlboko profesionálne klesol nejaký moderátor a čo bude s ním. Oni sa zaujímajú o svoju prácu. Viete, aj v regiónoch je práca dôležitá, nielen tá na moderátorskej stoličke. Tá je možno dôležitá pre vás, politikov a toho moderátora, ale pre ľudí "na sociálnych sieťach", alebo, ako píšte, voličov vládnej koalície je oveľa dôležitejšia ako Vy či pán Kovačič ich obživa. Teda to, čo sa nazýva prácou. Či pán Kovačič vysiela, alebo nie, z toho desiatu svojim deťom do školy nenarobia.

Vraj na chudáčika pána Kovačiča sa útočí

Prepáčte, pani Remišová, ak Vás ako novinár požiadam o rozhovor a Vy ho odmietnete, mám si myslieť, že útočíte na moju osobu? Tak jednoduché to v žurnalistike nie je. Mainstreamové médiá na Slovensku si - možno aj vďaka Vám - akosi zmysleli, že majú postavenie prokurátora, sudcu a kata v jednej osdobe (all inclusive) a že nedostavenie sa politikov na ich pozvánku do štúdia je to isté, ako pohŕdanie predvolaním polície či súdom. Dokonca, ani ignorovanie toho by nebol útok, iba pohŕdanie výkonom právomocí verejného činiteľa. Áno, možno v tom vidieť maximálne pohŕdanie. Pohŕdanie prostredím, ktorého jediným zámerom je špiniť, znevažovať, kriminalizovať, deklasovať. Nikto nie je povinný také niečo znášať. Ani politici. Ak sa rozhodnú, že do toho a tamtoho média k tomu a tamtomu moderátorovi nepôjdu, je to výsostne ich a už vôbec nie Vaša vec. Ich informačná povinnosť zo zákona spočíva v poriadaní tlačových podujatí a vo vyhláseniach pre tlačové agentúry. Nič sa v zákonme nehovorí o povinnosti chodiť na kázne k Dibákovej, Dírerovi, alebo ku Kovačičovi či ďalším na vlas ideologicky a propagandisticky spriazneným. Viete, politici, ktorých máte na mysli, pani Remišová, majú aj inú prácu v záujme svojich voličov. Tých, ktorým ste napísali Vy.

"Slobodní novinári"

To už je naozaj cez čiaru, pani Remišová. Viete, kto je slobodný novinár? Ten, o ktorom jeho čitateľ nevie odhadnúť koho volil, na ktorej časti celej škály politického spektra sa súkromne nachádza. Novinári, ktorých spomínate Vy, sú v takom ideologickom zajatí a predpojatí, že hovoriť o nich v súvislosti so "slobodou" je, prepáčte, pani Remišová, nanajvýš trápne. Mimochodom, aj zo zákonníka práce vyplýva, že nie sú slobodní, sú to zamestnanci (prípadne sú v inom právnom vzťahu so zamestnávateľom) a ich sloboda sa končí tam, kde sa zvnútra zatvárajú dvere ich pracoviska, miesta výkonu ich práce, za ktorý sú zamestnávateľom odmeňovaní. Odmeňovaní nad priemer spoločnosti dobre. A potom, je tu ešte aj taká drobnosť - licencia na vysielanie. Ale to je naozaj iba "drobnosť", že, veď v tej licencii sú vopred zadané povinnosti vysielateľa a tým, pani Remišová, nie je pán Kovačič, ale - v zastúpení - Televízia Markíza. A nemožno si odpustiť - ak novinár dáva najavo, že je stúpencom Vašej pravdy, vás všetkých politikov vlád Matoviča, Ódora, Hegera. To je slobodný novinár a ten novinár, ktorý udalosti a súvislosti vidí aj inak, ako vaše stranícke grémiá, tak to je neslobodný konšpirátor a dezinformátor, že? Kde ste boli, pani Remišová, keď - iba jeden príklad - vypínali siete a médiá doktorovi Bukovskému? Alternatíve? Komu ste písali listy? (Nie, že by som bol fanúšikom pána doktora, iba si myslím, že každý meter má mať rovnaký počet centimetrov, aj ten Váš akýsi meter spravodlivosti.)

Citujete pastora Martina Niemöllera, pani Remišová

To, že vyťahujete paralelu s nacistami  a "nátlakom koaličnej moci" je naozaj prínos do obrúsenia nenávisti, pani Remišová, skutočne sa skláňam. Ustálený preklad jeho výroku je však mierne iný, ako ten Váš, znie takto:

Keď nacisti prišli po komunistov, mlčal som; nebol som predsa komunista.
Keď prišli po odborárov, mlčal som; nebol som predsa odborár.
Keď prišli po židov, mlčal som; nebol som predsa žid.
Keď prišli po mňa, nebolo už nikoho, kto by mohol protestovať.

Čo keby som si ho ja, neskrývajúc sa za citáty naozaj múdrych ľudí, prispôsobil takto?

Kde ste boli, pani Remišová, keď nám zakázali chodiť do práce a prekračovať hranice okresov?

Kde ste boli pani Remišová, keď si (možno, neviem, aj Vaša) NAKA prichádzala pod rúškom noci pre tých, ktorých neskôr súdy oslobodili?

Kde ste boli, pani Remišová, keď si obrazne prišli pre všetkých Rusov na Slovensku? Viem, Vy ste predsa neboli Ruska.

Hm a posledné - po Vás síce neprídu, pani Remišová, lebo je tu našťastie už hodnotovo iná a demokratickejšia vláda ako bola vaša vláda, ale ak by... ťažko sa nájde niekto, kto by protestoval.

rada na záver

Asi by bolo dobre, keby sa politici prihovárali svojim voličom. Za ľudí ich má naozaj dosť málo na to, aby si svoju energiu míňalo na voličoch vládnej koalície. Iba ak by ju chcelo voličsky ešte viac posilniť.

Remišová píše voličom vládnej koalície
Veronika Remišová na svojom profile adresovala voličom vládnej koalície status, z ktorého redakčne vyberáme nasledujúce pasáže. "Voličom vládnej koalície." Začína sa text a priam "jasnovidecky" pokračuje prvým útokom: "Mnohí z vás, ktorí ste... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik