Právnikove poukázanie na skutočných šíriteľov nenávisti
28 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

"Ak... niekoho krivo označia za extrémistu, vyvolávajú tým voči nemu nenávisť, pretože najmä fašizmus je chápaný ako absolútne zlo, proti ktorému treba všemožne bojovať. Nuž a práve Robert Fico bol v médiách často prezentovaný ako fašista." Vyberáme z kompaktného komentáta právnika doc. JUDr. Branislava Fábryho, PhD., publikovaného v širšom pôvodnom znení na webe noveslovo.eu.

Právnik Fábry v texte upozorňuje, že "nevhodné označovanie sa objavuje aj v rôznych pseudoodborných „analýzach“ pravicového extrémizmu a autori tam analyzujú široké spektrum subjektov, z ktorých mnohé... v analýzach pravicového extrémizmu nemajú čo robiť. Takéto „analýzy“ nielenže relativizujú celý pravicový extrémizmus, ale vytvárajú i podhubie pre nenávistné útoky na nevinných…" (Citácie sú našou redakciou skracované.)

Nepodložené obvinenia z korupcie

(Viď Matovič a jeho zamestnanci, pozn. red. HD.) K tejto téme právnik Fábry na webe noveslovo.eu načrtáva: "Ešte nebezpečnejším nástrojom šírenia nenávisti sú nepodložené obvinenia z korupcie a organizovaného zločinu. Ide o jav, ktorý sa na Slovensku rozmohol najmä v poslednom desaťročí. Používa sa pri nich inkvizičná metóda „fama mala“ (zlá povesť), keď sa o niekom rozšíri klebeta o korupcii a na jej základe časť spoločnosti začne „korupčníka“ nenávidieť a žiadať jeho potrestanie. ...Voči šíreniu nenávisti kvôli mediálnym tvrdeniam o korupcii a mafii pritom existuje len málo účinných nástrojov obrany. Dokonca ani úspech v trestnom konaní nedokáže očistiť meno politika – aj takýto výsledok sa totiž dá účelovo vysvetľovať údajnou korupciou prokurátora alebo sudcu...."

Naratív, spúšťajúci nenáviosť je neustále skloňovanie slov dezinformácia a konšpirácia

Tu sa nám otvára celý menoslov iniciátorov nenávisti, hlavne hyperaktívnych redaktorov a moderátorov, žien či mužov.  Právnik Branislav Fábry vysvetľuje: "Ak totiž niekomu krivo udelia nálepku konšpirátor a dezinformátor, tak z neho urobia terč rôznych foriem nenávisti. Týmto postupom je známa najmä stránka konspiratori.sk, ktorá nálepku „konšpirátor“ udeľuje ľuďom s nepohodlnými názormi a udelila ho mnohým serióznym subjektom s odlišnými názormi..."

(Poznámka redakcie HD - ak to štát myslí s bojom proti nenávisti vážne, prečo činnosť stránky konspiratori.sk nepreverí a nesankcionuje ako šírenie nenávisti?)

Mainstream a aktivisti liberálneho progresivizmu totálne zablokovali akúkoľvek spoločenskú diskusiou

Svojim spôsobom to podčiarkuje aj vo svojom článku na webe noveslovo.eu  aj nami citovaný právnik Fábry. "...Zaradením serióznych kritikov medzi dezinformátorov či konšpirátorov sa znemožňuje otvorená diskusia, pretože rozhorčenie nad nezmyslami „plochozemcov“ sa dá preniesť na všetkých, ktorí majú odlišný názor, napr. na vojnu na Ukrajine. Navyše, tí, ktorí sa tvária ako hodnotitelia dezinformácií, vôbec nestoja nad stranami spoločenskej diskusie, nie sú žiadnymi neutrálnymi rozhodcami, ale majú jasné politické zámery."

Vážny dodatok

Autor nami citovaného textu, docent práva Branislav Fábry varuje: "Preto pri vzdelávaní študentov či ďalšej verejnosti treba dbať na to, aby sa účelové nálepkovanie pojmami „dezinformátor“ či „konšpirátor“ pod zámienkou informačnej vzdelanosti nestalo nástrojom šírenia nenávisti na školách."

Belousovová sfúkla Matoviča, ktorý sa predvádza s ďalšími v Kyjeve
Matovič cestovateľ. Taký je názov príspevku predsedníčky strany Alternatíva pre Slovensko a kandidátky v nadchádzajúcich voľbách do EP za stranu Republika Anny Belousovovej, ktorý zverejnila na sociálnej sieti. Reaguje v ňom na video, ktoré... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik