Pápežov kúzelný "brptík". Chcel vyjadriť čosi iné a zrazu prekvapenie
28 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

"Brpt" alebo nespisovne brept je doslova prerieknutie sa. Niečo také sa "podarilo" aj pápežovi Františkovi, keď sa zaoberal pálčivou otázkou vnútorného života cirkvi. Podľa správ talianskej tlače pápež František počas rokovania talianskych biskupov o vzdelávaní kňazov použil hanlivý výraz pre homosexuálov, ktorý je možné preložiť ako „buzeranti“, čo vyvolalo kritiku. Cirkevní hodnostári pápeža však ospravedlňujú tým, že taliančina nie je jeho rodným jazykom.

Podľa talianskych médií pápež povedal, že v cirkvi a niektorých seminároch je „príliš veľa buzerantov“. Informuje web cz24.news.

Pápež chcel vyjadriť čosi iné

Rokovanie podľa niekoľkých nemenovaných zdrojov trvalo zhruba 90 minút a nieslo sa v neformálnom duchu. Počas rozhovoru sa cirkevní hodnostári dotkli rôznych tém vrátane vzdelávania kňazov. Pápež František podľa talianskych médií odporučil biskupom, aby neprijímali do kňazských seminárov ďalších homosexuálov.

A zrazu prekvapenie

Podľa denníka La Stampa použitie hanlivého slova prekvapilo množstvo prítomných. Niektorí biskupi, ktorí hovorili s denníkom Corriere della Sera, však pápeža ospravedlňovali  tým, že taliančina nie je jeho materinským jazykom. Pápež František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, pochádza z Argentíny, má však talianske korene. Niektorých jazykových chýb a nepresností sa v taliančine dopustil už skôr.

Oficiálny postoj cirkvi

Vatikán vo viacerých svojich dokumentoch zakazuje prijímať do seminárov ľudí, ktorí praktizujú homosexuálny sex, tých, ktorí majú „hlboko zakorenené homosexuálne tendencie" či sú priaznivci gay kultúry. Otázkou sa zaoberajú aj nové pravidlá pre fungovanie seminárov, ktoré vypracovali talianski biskupi. V Taliansku katolícka cirkev zaznamenala v posledných desaťročiach výrazný pokles záujmu o to stať sa kňazom.

Európou sa rýchlo šíri vysoko INFEKČNÝ vírus
Krajiny naprieč Európou hlásia šírenie vírusu, ktorý spôsobuje poriadne zdravotné problémy. O probléme informuje denník Dnes24. Európou sa začal šíriť nepríjemný vírus. Reč je o norovíruse, ktorý napríklad v Spojenom kráľovstve naberá na... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik