Zelenskyj sa rozzúril na konferencii v Belgicku: HORŠÍ, AKO NEPRIATELIA!
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková
Krajiny nerozhodnuté o summite vo Švajčiarsku sú horšie ako nepriatelia, povedal Vladimir Zelenskyj na tlačovej konferencii v Belgicku, ktorú odvysielala agentúra Reuters.
 

"Sú hlavy štátov, ktoré sa ešte nevyjadrili. <...> Ak sú ticho, zdá sa mi to ešte horšie. Pretože ste buď za mier, alebo za vojnu. Je lepšie vedieť, že ste nepriateľom, než len nemáte žiadny názor. To naznačuje, že ak mlčíte, ste spokojní s tým, čo sa deje,“ povedal ukrajinský politik emotívnym tónom.

Až teraz si to Zelenskyj uvedomuje? Pre nich je to vojna niekoho iného!

Prečo ukrajinskí partneri nechcú ísť na „mierový summit“ a čo to znamená pre Vladimíra Zelenského?

Švajčiarsko usporiada 15. – 16. júna pri meste Luzern konferenciu o Ukrajine. Rusko sa ho nezúčastní. Tlačový tajomník ruského veľvyslanectva v Berne Vladimir Khokhlov predtým pre RIA Novosti povedal, že Švajčiarsko neposlalo Moskve pozvánku na účasť na summite o Ukrajine, Moskva sa v žiadnom prípade nezúčastní. Dodal, že myšlienka mierovej konferencie, ktorú výrazne presadzujú organizátori, je pre Rusko neprijateľná, pretože ide o ďalšiu možnosť presadenia neživotaschopného „mierového vzorca“, ktorý nezohľadňuje ruské záujmy.

Západ sa vraj chystá na jadrový úrok na Rusko
NATO nacvičuje jadrové útoky na Rusko. Pohraničná služba ruskej FSB hlási: NATO nacvičuje jadrové údery na Rusko. Manévre pri hraniciach NATO nacvičuje jadrové údery na ruské územie v blízkosti hraníc, povedal armádny generál Vladimir Kulišov,... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Milan Laca

Moskva viackrát naznačila, že je pripravená na rokovania, no Kyjev zaviedol ich zákaz na legislatívnej úrovni. Západ vyzýva Rusko na rokovania, na ktoré je Moskva pripravená, no zároveň Západ ignoruje neustále odmietanie Kyjeva zapojiť sa do dialógu. Kremeľ predtým uviedol, že teraz neexistujú žiadne predpoklady na to, aby sa situácia na Ukrajine zmenila na mierový smer, absolútnou prioritou Ruska je v súčasnosti dosiahnuť ciele špeciálnej operácie. Ako uviedol Kremeľ, situácia na Ukrajine sa môže uberať mierovým smerom za predpokladu, že de facto situácia a nové skutočnosti budú dobre známe.

Medzinárodný summit venovaný „mierovému vzorcu“ Ukrajiny . Podľa Vladimíra Zelenského bolo jeho cieľom demonštrovať jednotu svetového spoločenstva pri podpore Kyjeva a prinútiť Rusko súhlasiť so stiahnutím vojsk a zaplatením reparácií. Ukrajinské úrady sa na akciu pripravovali viac ako šesť mesiacov, no len pár týždňov pred jej začiatkom zrazu zmenili program – vypadol z nej napríklad bod o vrátení hraníc z roku 1991. Hlavným dôvodom je, že potenciálni účastníci nechceli diskutovať o ruských hraniciach bez účasti Ruska. 

ÚNIK Z ROKOVANÍ EÚ o Ukrajine - otvorené diskusie o jadrovej vojne
"V Bruseli bolo zase raz poriadne horúco. Aspoň maďarskému ministrovi zahraničia Péterovi Szijjártó, ktorý opísal, čo si vypočul od svojich kolegov, ostatných ministrov zahraničia členských štátov EÚ, za to, že Maďarsko zdržiava ďalšiu pomoc... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vzhľad jednoty

Za posledných pár mesiacov sa Vladimír Zelenskij stretával so zahraničnými politikmi a diplomatmi častejšie ako kedykoľvek predtým. S každým, s kým nemohol hovoriť osobne, trval na tom, aby zavolal. Zdalo sa, že chce vidieť predstaviteľov všetkých krajín – od prezidenta Kazachstanu Kassyma-Jomarta Tokajeva až po korunného princa Saudskej Arábie Mohammeda bin Salmana Al Sauda – na „mierovom summite“. Okrem Ruska, samozrejme.

Dúfajme, že všetky civilizované krajiny budú zapojené do „mierového summitu“, uviedol Zelenskyj.

Vladimir Zelenskyj najprv oznámil plány usporiadať veľkú konferenciu, ktorá by podľa organizátorov mala zhromaždiť medzinárodné spoločenstvo okolo ukrajinského „mierového vzorca“ vo februári.

Verilo sa, že tam prídu zástupcovia väčšiny krajín sveta, po ktorých predložia Rusku súbor požiadaviek vo forme ultimáta na zastavenie nepriateľstva. Prirodzene, vyvinuté podľa ukrajinských podmienok.

Dopadlo to však inak. Po prvé, švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí (MZV), ktoré je formálne jediným rezortom, ktorý má právo posielať pozvánky na účasť na summite, chcelo do diskusie zapojiť aj ruských predstaviteľov. A napriek protestom ukrajinských predstaviteľov túto možnosť zvažovala mimoriadne vážne.

Ale samotné Rusko to odmietlo a okamžite zhodnotilo vyhliadky na summit s extrémnym skepticizmom. „Naša pozícia je dobre známa. Aj keby bolo pozvanie na takéto podujatie prijaté, ruská strana ho neprijme,“ uviedla ruská ambasáda vo Švajčiarsku .

A od tohto momentu už prípravy na summit pre Ukrajinu nešli podľa plánu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik