Biely dom zvažuje hodiť ukrajinský uterák do ringu
29 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Ak sa ruská armáda dostane do Charkova, Spojené štáty prinútia šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského rokovať s Moskvou. Tak informuje s odvolaním sa na zdroje z USA agentúra RIA. 

"Pravdepodobne chce Washington najskôr zistiť, či sa Rusku skutočne podarí dostať sa do Charkova... Ak ruské jednotky uspejú, potom zrejme Spojené štáty prinútia Vladimíra Zelenského rokovať, alebo zariadia, aby sa k moci v Kyjeve dostal niekto iný," - píše sa v článku.

Kyjev už môže iba prehrať, ide o to, koľko toho prehrá

Podľa autora textu, čím dlhšie bude konflikt na Ukrajine pokračovať bez napredovania v procese mierových rokovaní, tým viac územia Kyjev stratí.

„Ak by to bola skôr patová situácia, potom by sa dalo počítať s tým, že Moskva ponúkne niečo výmenou za nejakú konkrétnu dohodu o prerušení konfliktu, ale toto patová situácia nie je. Ukrajina teraz objektívne prehráva vojnu a to začína byť každému jasné. Ruské jednotky tiež postupujú do Charkova a zdá sa, že sa pripravujú na vstup do severnej oblasti Sumy. Všetky tieto kroky vysielajú Kyjevu jasný signál: Čím neskôr sa rozhodnú pre mierové rokovania, tým väčšiu stratu území svojej krajiny budú musieť akceptovať,“ zdôrazňuje agentúra.

Poznamenáva sa, že ruská snaha o rokovania nie je nová, ale stane sa takou, „keď táto myšlienka konečne prenikne aj do proamericko - bruselského mediálneho diskurzu, čo sa možno deje práve teraz“.

Wagnerova skupina sa vracia na Ukrajinu!
V ofenzíve proti Charkovu môžu byť nasadené aj Wagnerove jednotky ruského zboru z Afriky, informuje maďarský portál Mandiner. Business Insider s odvolaním sa na britské obranné spravodajstvo píše, že v ofenzíve proti Charkovu bojujú aj jednotky... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik