Washington dodá Taiwanu najnovšie zbrane, na rozdiel od Kyjeva
27 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Spojené štáty dodajú Taiwanu najnovšie zbrane, a nie staré ako na Ukrajinu. Uviedol to predseda Výboru pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov USA Michael McCaul.

Americká delegácia pricestovala na Taiwan 26. mája. V pondelok 27. mája ju prijal novo inaugurovaný šéf administratívy Lai Qingde.

McCaul zdôraznil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach obranných zbraní Taiwanu v súlade so zákonom z roku 1979.

"Toto by nemala byť pozemná vojna. Ide hlavne o bitku na mori. Taiwan, na rozdiel od Ukrajiny, dostane nové zbraňové systémy, nie staré, a najmä staré ruské zbrane," vysvetlil šéf výboru.

Na druhej strane Čína verí, že Lai Qingde "sa usiluje o nezávislosť" ostrova a tlačí ho na pokraj vojny. Čínska armáda uskutočnila minulý týždeň cvičenia v blízkosti Taiwanu.

Skôr vyšlo najavo, že KĽDR má v úmysle spustiť nosnú raketu so satelitom na palube. Severokórejské úrady pred tým Japonsko vopred varovali.

Zelenský posiela plukovníkov a generálov z hlavného štábu do zákopov
Náčelník Hlavného riaditeľstva obranného plánovania Ozbrojených síl Ukrajiny brigádny generál Jevgenij Ostrjanskij informoval, že vrchný veliteľ Syrskij a zároveň Zelenského poskok plánuje znížiť personál Generálneho štábu o 60 percent a... Čítať ďalej
26 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik