Ruský exprezident Medvedev pohrozil Poľsku
27 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Bývalý ruský prezident a zástupca Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v nedeľu pohrozil Poľsku „rádioaktívnym popolom“.

Reagoval na víkendové výroky poľského ministra zahraničných vecí Radosława Sikorského o použití jadrových zbraní. Informovala agentúra DPA.

Sikorski pre britský denník The Guardian uviedol, ako Spojené štáty údajne zareagujú, ak Rusko proti Ukrajine použije jadrové zbrane.

„Američania Rusom povedali – ak odpálite atómovku, tak aj keby nikoho nezabila, zasiahneme všetky vaše ciele (pozície) na Ukrajine konvenčnými zbraňami a všetky zničíme,“ vyhlásil Sikorski.

Medvedev prostredníctvom sociálnej platformy X uviedol, že Spojené štáty nič také nepovedali, pretože „sú opatrnejšie“.

Začiatok svetovej vojny

„Zásah našich cieľov Američanmi by znamenal začiatok svetovej vojny, to by mal chápať minister zahraničných vecí aj takej krajiny, ako je Poľsko,“ vyhlásil Medvedev.

Poľský prezident Andrzej Duda podľa Medvedeva žiadal o rozmiestnenie amerických taktických jadrových zbraní v Poľsku. „Varšava nebude opomenutá a isto dostane svoj diel rádioaktívneho popola. Naozaj niečo také chcete?“ dodal Medvedev.

Duda v apríli vyhlásil, že Poľsko je pripravené prijať rozmiestnenie atómových zbraní NATO ako protiváhu rozmiestnenia ruských atómových zbraní v Bielorusku.

Sikorski zrejme odkazoval na udalosti z konca roku 2022, keď americké médiá opakovane priniesli informácie, podľa ktorých bol Washington presvedčený, že Kremeľ sa na Ukrajine pripravuje použiť taktickú nukleárnu zbraň.

Kremeľ vtedy údajne dostal najavo, že Biely dom neodpovie jadrovým útokom, ale iným účinným spôsobom.

Rusko zbrojí na plné obrátky
Rusko vyrába delostrelecké granáty asi trikrát rýchlejšie ako západní spojenci Ukrajiny. Rusko produkuje delostreleckú muníciu asi trikrát rýchlejšie ako spojenci Ukrajiny a o 75 % lacnejšie. Problém... Ako píše Sky News, s odvolaním sa na... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik