Hlas ľudu: Mal by sa Róbert Fico ospravedlniť za atentát?
27 | 05 | 2024 I Mária Škultétyová

Zdá sa vám to absurdné? Hlúpe? Pre niekoho to tak celkom nemusí byť. Veď keby nebolo jeho, nebol by proti nemu atentát, to dá rozum. Ale čo rozum nedá, je fakt,  že vygumované hlavy nabité nenávisťou voči premiérovi to myslia celkom vážne. Keď sa moderátor RTVS opýta politika, či čaká od premiéra zmierlivejší tón, človek by čakal už len poznámku, že premiér sa má ospravedlniť všetkým, čo majú paprče od jeho krvi.

Ale poďme po poriadku.

Sobotné dialógy boli ďalším prepadákom RTVS. Hneď na začiatku musím povedať, že hostia boli v pohode. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a predseda KDH Milan Majerský debatovali kultivovane a vecne.  Jedinou tmavou škvrnou relácie bol moderátor Matej Baránek.  Ak si myslel, že proti ministrovi budú dvaja, musel byť sklamaný. Hovorilo sa o atentáte na premiéra, o bývaní pre troch najvyšších ústavných činiteľov, o sociálnych sieťach a okrúhlom stole. Ťažiskovou témou bol atentát.

Hoci od tejto hroznej udalosti uplynulo desať dní, v spoločnosti stále rezonuje. Ani Sobotné dialógy neboli výnimkou. Čo však pozornému divákovi a poslucháčovi neuniklo, boli otázky moderátora, kedy by sa premiér mohol vrátiť a či vôbec uvažuje vrátiť sa do politiky. V situácii, keď všetkých súdnych ľudí zaujíma hlavne zdravotný stav pána premiéra, dávať takéto otázky a  pýtať sa, či je opozícia osobitne informovaná o jeho stave a či jej stačia len kusé informácie, ktoré sú dôvodom na rozličné konšpirácie, to nie je len hlúpe, to je aj  neetické. Predseda Majerský odpovedal veľmi múdro, že KDH predovšetkým oceňuje, že premiérovi zachránili život a oni sa modlia za jeho uzdravenie a skorý návrat do života.

V čase, keď premiérov stav je aj po subjektívnom zlepšení vážny, považujem za vrchol nevkusu a hrubosti pýtať sa politika, či čaká od premiéra zmierlivejší tón. Kto vie čítať medzi riadkami, ten vie, čo chcel moderátor povedať. Že premiér si za všetko môže sám. Aj tu sa Baránek dočkal odpovede, ktorú možno nechcel počuť. „Ja očakávam, že budeme lepší, všetci že budeme lepší,“ povedal predseda KDH. Minister s jeho odpoveďami súhlasil a ocenil ich pochvalou.

Pri hodnotení debaty  nemôžem nespomenúť neustále skákanie moderátora do reči ministrovi a tiež akýsi  „dvojhlas“ s pánom ministrom. Ten ho aspoň trikrát upozornil, aby ho nechal dohovoriť, ale „dvojhlas“ napriek tomu skákal a išiel naplno. A vrcholom všetkého bola snaha moderátora viesť debatu smerom a la Matovič. Na adresu jeho hnutia minister povedal, že je to extrémistická strana, ktorá sa sama vyšachovala z toho, aby si lídri sadli za spoločný stôl s jej predsedom. Otázky moderátora smerom k ministrovi, či považuje zásah ochranky za profesionálny a kto je zodpovedný za to, čo sa stalo, boli omieľané do omrzenia. A keď sa ministra pýtal, či bude vyvodená zodpovednosť voči šéfovi útvaru na ochranu ústavných činiteľov, alebo či odstúpi on ako minister, Šutaj Eštok  tvrdo zareagoval: „Odmietam, aby verejnoprávna televízia dávala priestor skrachovaným politikom, ktorí políciu a ministerstvo vnútra riadili v bielych košeliach a dostali ho do takého stavu, v akom sme ho našli. Ja nie som analytik, nie som bezpečnostný odborník, ale odmietam tvrdenie o neprofesionálnom zásahu, keď atentátnik mal v zásobníku pätnásť striel, z ktorých päť vystrelil. A šéf ochranky bol na mieste, zachraňoval pána premiéra. Aj vďaka jeho zásahu sa nestalo horšie, aj vďaka jeho zásahu pán premiér žije. A ja sa pýtam, či ste ozaj príčetný, keď hovoríte, či zásah trval 1,2 alebo 1,3 sekundy. Neviem, kam sa táto debata dostáva, vy namiesto toho, aby ste riešili motiváciu páchateľa, celý čas riešite len ochranku. Odkláňate pozornosť od podstaty, dávate otázky, ktoré nie sú legitímne. „Vďaka“ opozícii a médiám aj vy v RTVS ste tak rozhecovali spoločnosť, že sa našiel jeden pomätenec, ktorý sa rozhodol vraždiť.“

I napriek takémuto priebehu diskusie neoblomný Baránek si išiel svoje a Majerského sa opýtal: „Nechcem byť sudcom, ale nebudete tlačiť na odstúpenie ministra vnútra ako Matovič?“ „ Bez dôslednej analýzy nie je na to dôvod. Každý má svoje maslo na hlave.  Všetci, čo držia v rukách opraty, musia robiť všetko pre to, aby sa tu nič podobné už nestalo,“ povedal Majerský.

K tomu už vari netreba ani komentár. Stačí hádam len toľko, že v RTVS naozaj treba poriadne vyvetrať. A že už včera bolo neskoro.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik