Európou sa rýchlo šíri vysoko INFEKČNÝ vírus
27 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Krajiny naprieč Európou hlásia šírenie vírusu, ktorý spôsobuje poriadne zdravotné problémy. O probléme informuje denník Dnes24.

Európou sa začal šíriť nepríjemný vírus. Reč je o norovíruse, ktorý napríklad v Spojenom kráľovstve naberá na obrátkach. Denník Mirror informoval, že počet prípadov je aktuálne o 75 percent vyšší, než je zvyčajné. Úrady už Britov vyzvali, aby dodržiavali prísne hygienické opatrenia, nakoľko vírus je vysoko nákazlivý.

Príznaky ochorenia

Ochorenie spôsobuje záchvaty zvracania a hnačiek. V niektorých prípadoch má nakazený človek horúčky a bolesť hlavy a končatín, pričom vírus v tele vydrží aj niekoľko týždňov. Príznaky síce zvyčajne netrvajú dlho, no sú veľmi intenzívne. Britská zdravotnícka organizácia vydala niekoľko odporúčaní, ktorými sa dá nákaze predísť.

Odporúčania

V prvom rade je to vyhýbanie sa ľuďom, ktorí vykazujú náznaky ochorenia. Nemali by ste sa dotýkať povrchov a predmetov, ktorých sa nakazený človek mohol dotknúť. V žiadnom prípade by potom vaše ruky nemali prísť do kontaktu s ústami. Rovnako by ste sa mali vyhnúť spoločnému vareniu s infikovaným človekom. Aj v tomto prípade sa preventívne odporúča pravidelné umývanie rúk teplou vodou. „Toto je najlepší spôsob, ako zastaviť šírenie norovírusu, pretože alkoholové gély na ruky vírus nezabíjajú,“ píše Mirror.

Zabúdať netreba ani na dôkladnú dezinfekciu domácnosti prostriedkami na báze bielidla. Oblečenie by ste mali prať pri 60 stupňoch a ak je to možné, mali by ste používať jednorazové rukavice.

Stovky nakazených na festivale

Koncom apríla zaznamenali veľký problém aj v Nemecku. V meste Stuttgart sa vyše 300 ľudí nakazilo vírusom na miestnom festivale. Všetci zvracali a mali hnačky, pričom sa ukázalo, že navštívili rovnaký stan. Informoval o tom denník Bild.

Nevyhýba sa ani Slovensku

Pred niekoľkými týždňami dokonca epidémiu norovírusu zaznamenali v Bánovciach nad Bebravou. Ohnisko nákazy bolo v zariadení spoločného stravovania, ochorenie sa rozšírilo i do ďalších okresov. „Pôvodcom nákazy je zariadenie spoločného stravovania, ide o veľkú vývarovňu, ktorá pripravuje približne 2 000 jedál. V inkriminovanej dobe to bolo približne 2 200 jedál a z tohto počtu máme približne 500 chorých,“ povedala regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

„Pacienti mali ťažkosti ako zvracanie, hnačky, u pár prípadov sa vyskytla zvýšená teplota, celková slabosť, malátnosť, došlo tam i k dehydratácii. Neboli to ťažké stavy. Niektorí zamestnanci z firiem museli vyhľadať lekára,“ ozrejmila regionálna hygienička.

Firma podľa zistení RÚVZ vydáva podľa nej pokrmy do približne desiatich zariadení. „RÚVZ nariadil opatrenia. Prevádzka sa uzatvorila a nariadilo sa čistenie, dezinfekcia, vyšetrenie všetkých zamestnancov, aby sme vylúčili, či tam nejde o ďalšiu baktériu,“ doplnila Bučková.

Nákaza sa podľa nej rozšírila i do susedných okresov, ide tak o nadregionálnu epidémiu. Prípady evidovali hygienici i v okresoch Topoľčany, Partizánske, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.

Nové informácie o pozadí atentátu na premiéra R. Fica
Postupom času sa ukazuje, že teória o atentátnikovi ako o osamelom vlkovi dostáva jednu ranu za druhou. Zrekapitulujme si teda niektoré okolnosti, ktoré v mediánom ruchu zanikli, alebo je veľký záujem, aby sa o nich verejne hovorilo čo najmenej.... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik