Ďalšie milióny z nových eurofondov pôjdu do okresov
27 | 05 | 2024 I Ivan Mihale/TS

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši a štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák sa dnes stretli s primátormi a starostami z okresu Komárno. Bol to už 15. rezortný deň, ktorý absolvovali. Predstavili im eurofondové výzvy, z ktorých môže región čerpať. Prediskutovali tiež problémy a očakávania predstaviteľov samosprávy.

„Návštevami v regiónoch pokračujeme v napĺňaní predvolebného sľubu, že nebudeme vládnuť z Bratislavy a prijímať rozhodnutia bez diskusie. Tak, ako sme sľúbili, chceme si vypočuť problémy priamo v regiónoch, aby sme ich vedeli aj na mieste riešiť. Starostov a primátorov sme informovali o zmenách vo verejnom obstarávaní. Novela zákona pôjde teraz do druhého čítania a má byť základným nástrojom na to, aby naše mestá a obce mohli peniaze použiť na to, na čo ich obyvatelia žijúci v regióne potrebujú,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Šéf rezortu investícií Richard Raši zároveň komunálnych lídrov informoval aj o Mape partnerstva, ktorú bližšie predstaví už zajtra na tlačovej konferencii. Na jednom mieste, na jednom webe, budú mať potenciálni žiadatelia o poskytnutie nenávratného finančného príspevku, ako aj budúci prijímatelia v prehľadnej forme súhrnnú informáciu o výzvach z Programu Slovensko ako aj Plánu obnovy a odolnosti SR. „Uľahčí to orientáciu v aktuálnych výzvach a možnostiach, ktoré žiadatelia majú. A ušetrí vám to aj financie, pretože nebudete musieť platiť agentúram, ktoré vás orientujú vo výzvach, toto predsa musí robiť štát,“ vysvetlil Raši.

Kroky delegácie z ministerstva investícií viedli aj k niekoľkým eurofondovým projektom v regióne, aby sa skontroloval ich stav. Iba v okrese Komárno bolo z rôznych operačných programov podporených viac ako 350 projektov za takmer 200 mil. eur. Z tejto sumy sa vyčerpalo 197,22 mil. eur. Okrem iného sa podarilo zmodernizovať budovu Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka v Komárne, ktorá prešla kvalitnou rekonštrukciou cez výmenu okien a dverí až po zateplenie celej fasády. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) bola zase podporená napríklad novostavba urgentného príjmu v Nemocnici Komárno.

Ďalšie milióny prídu do komárňanského okresu aj z nových eurofondov

Doposiaľ bolo zverejnených 126 výziev na predkladanie projektov v objeme zhruba 4,56 mld. eur.  Spolu sú  v harmonograme výziev na rok 2024 investičné možnosti v objeme cca 6,18 mld. eur, z čoho až 1,86 mld. eur by malo byť preinvestovaných prostredníctvom Integrovaných územných investícií (IÚI), kde výber projektov je v rozhodovacej kompetencii územia.

„Starostov a primátorov sme dnes informovali aj o novom programovom období. Mesto Komárno a obce v tomto okrese sú v rámci IÚI mechanizmu oprávnené na financovanie z alokácie Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (RP NSK), ktorá predstavuje viac ako 142,5 mil. eur a celková alokácia pre Kooperačnú radu UMR Nové Zámky – Komárno  predstavuje takmer 34 mil. eur,“ oznámil Raši. Medzi schválenými projektovými zámermi sú napríklad rekonštrukcie a modernizácie základných škôl,  rekonštrukcia budovy mestskej polície či revitalizácie medziblokových priestorov.

„Veľkou časťou k rozvoju prihraničného regiónu prispieva aj program cezhraničnej spolupráce Interreg HU-SK, kde je na priority tohto územia v nových eurofondoch pripravených viac ako 160 miliónov eur,“ prezradil minister Raši s tým, že sa pripravuje nová zmluva o spolupráci medzi Slovenskom  a Maďarskom na ďalšie roky, ktorú by mali podpísať premiéri oboch krajín.

„Na rezortných dňoch s komunálnymi lídrami diskutujeme o tom, aké problémy chceme riešiť a hlavne akým spôsobom. Náš rezort funguje tak transparentne, že nepotrebujeme agentov s teplou vodou, lebo výzvy sa pripravujú za účasti komunálnych lídrov, ktorí majú reálne skúsenosti a územie vopred vie, kedy aká výzva ide. Vďaka tomu eurofondy pomáhajú ľuďom cielene a adresne, lebo iba vtedy majú zmysel,“ dodal štátny tajomník Michal Kaliňák.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik