Ekonomický prehľad prináša do budúcnosti optimizmus
26 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Zdá sa, že kroky vlády Roberta Fica sa uberajú správnym smerom. Ekonomický prehľad 21. týždňa prináša okrem iného aj informáciu, že slovenský hospodársky rast by mala podľa prognózy Európskej komisie (EK) v tomto a budúcom roku potiahnuť hlavne súkromná a verejná spotreba. Pomôcť by malo aj oživenie zahraničného obchodu, informuje portál ISA.

V roku 2024 by mal hrubý domáci produkt rásť (HDP) na úrovni 2,2 %, čo je o 0,5 percentuálneho bodu viac ako v jesennej prognóze. Pre rok 2025 zároveň predpokladá rast na úrovni 2,9 %, čo je oproti jesennej prognóze viac o 0,9 percentuálneho bodu.

EK aj najbližšie roky vidí optimistickejšie

Súkromnú spotrebu by mal podporiť rast reálnych miezd. Podpíše sa podeň pretrvávajúci nedostatok pracovných síl a pomalšia inflácia. Tú pomôžu stlmiť vládne opatrenia, ktorými bude obmedzený rast cien energií pre domácnosti a stabilizácia cien potravín. Vďaka tomu inflácia z minuloročných jedenástich percent už poklesla na 3,1 percenta. Neskoršie uvoľnenie cien energií ju mierne zdvihne (predpoklad pre rok 2025 je 3,6-percentná inflácia).

V tomto roku sa očakáva aj útlm investícií z fondov EÚ, no EK v budúcom roku postupne očakáva zvýšenie ich čerpania. To už pôjde z nového programového obdobia, ale očakáva sa aj nárast čerpania z Plánu obnovy a odolnosti.

Inflácia meraná metodikou HICP bola v apríli 2024 na úrovni 2,4 %, čo je oproti marcu pokles o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.). Inflácia podľa EK klesá 14 mesiacov v rade z maxima 15,4 percent vo februári 2023. Až o 0,41 percentuálneho bodu vzrástli ceny alkoholických nápojov a tabaku. O jednu stotinu (0,40 p.b.) menší bol nárast v doprave, za čo je zodpovedný nárast cien pohonných hmôt a autobusových dopravných služieb.

Na výške aprílovej inflácie mali podiel aj ceny rôznych tovarov a služieb (0,34 p. b.), najmä výdavky na osobnú starostlivosť (Graf 2).

Rekreácia a kultúra ostala podľa ISA oproti rovnakému obdobiu minulého roka bez zmeny a najmenší podiel na inflácii mali telefónne a poštové služby -  0,11 p. b. Takisto potraviny a nealkoholické nápoje na úrovni 0,02 p. b. Práve tie tvorili v minulosti najväčší podiel.

V rámci potravín najviac zdražel podľa ISA chlieb a obilniny +0,10 p. b. Najviac zlacneli mlieko, syry a vajcia (-0,23 p. b.)

Vládne opatrenia zatiaľ zvyšujú príjmy o 1,5 miliardy eur a výdavky o 2,1 miliardy. Súčasná vláda zatiaľ prijala nové materiály s dopadom 1,52 miliardy eur na strane príjmov a 2,13 miliardy eur na strane výdavkov.

Prepočet ISA zachytáva opatrenia vlády schválené v období 25. októbra 2023 - 15. mája 2024 a ich dopady z analýz vplyvov na príjmy a výdavky verejnej správy do roku 2027. Nezohľadňuje prípadné úpravy opatrení v parlamente.

 Najvyššie príjmy pritom tvoria materiály ministerstva financií. Tie cez úpravy daní prinášajú 1,47 mld. eur (97 %).

Najvyššie výdavky boli schválené ministerstvu hospodárstva a to vo výške 1,35 mld. eur (63 %). Ide najmä o kompenzáciu cien energií.

Príjmy verejnej správy navyšuje päť rezortov (financie, hospodárstvo, práca, spravodlivosť, vnútro).

Výdavkovú časť navyšujú všetky rezorty. Po ministerstve hospodárstva nasleduje rezort práce (324 miliónov eur), zahraničných vecí (109 miliónov eur) a na úrovni necelých sto miliónov eur ministerstvo školstva a vnútra.

Veľkou výdavkovou časťou sú aj tzv. lieky na výnimku. K februáru 2023 bolo na Slovensku registrovaných 47 onkologických liekov. Ich počet po uvoľnení pravidiel vstupu na trh z augusta 2022 medziročne stúpol z úrovne 35. V rámci V4 ich bolo napriek tomu stále najmenej (AIFP).

Navrhované zmeny z dielne SNS: Výška príspevku sa nemenila 15 rokov
Slovenská národná strana navrhuje zvýšenie príspevku na pohreb zo súčasných 2400 slovenských korún, čo je zhruba 80 eur, na sumu 200 eur. Cieľom navýšenia na 200 eur je, aby pomoc štátu aspoň čiastočne kompenzovala náklady pozostalých na... Čítať ďalej
25 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Práve pri onkologickej liečbe, ktorá býva enormne nákladná má pacient niekoľko možností. Pacient si ju môže hradiť sám. Môže, rovnako ale nemusí, na výnimku zaplatiť zdravotná poisťovňa zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Tretia možnosť je priama úhrada zdravotnou poisťovňou pre všetkých pacientov. Tá platí pre lieky v oficiálnej kategorizácii. Jej podmienkou je posúdenie nákladovej efektívnosti tak, aby sa z verejných zdrojov financovali účinné a bezpečné lieky za primeranú cenu. Pre pacienta sú kategorizované lieky bezplatné a prístup k nim získava automaticky na základe lekárskeho predpisu.

V auguste 2022 sa uvoľnili pravidlá vstupu inovatívnych liekov. Na trh sa tak dostali viaceré aj drahšie lieky, ktoré predtým boli na výnimku. Dôsledkom bol rast počtu registrovaných inovatívnych liekov a pokles liekov na výnimky.

Celkové úhrady za lieky na výnimky od roku 2022 medziročne poklesli o 14 % (12,1 miliónov eur) z 87,6 na 75,5 miliónov eur, uzatvára ISA.

Obejdnavatel: SMER – sociálna demokracia, Súmračná 25, 821 02 Bratislava, IČO: 31 801 242, Dodávateľ: JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik