Zdravotný stav premiéra sa zlepšil
25 | 05 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa po minulotýždňovom útoku subjektívne zlepšil. Potvrdil to v sobotu tím ošetrujúcich lekárov. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Po dnešnom konzíliu tím ošetrujúcich lekárov potvrdil subjektívne zlepšenie zdravotného stavu predsedu vlády SR Roberta Fica," uviedli z úradu vlády. Premiér je hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) doplnil, že premiér je informovaný o situácii v krajine. Jeho stav je stabilizovaný. Minister zatiaľ nemá informácie o jeho možnom návrate do výkonu funkcie. "Ako ho poznám, určite sa bude snažiť o návrat čo najskôr," povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy. Fico podľa neho potrebuje pokoj. Myslí si, že banskobystrická nemocnica mu poskytuje priestor na čo najlepšie zotavenie.

Polícia podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ďalej pracuje s verziou, že v prípade atentátu na Roberta Fica nešlo o osamelého vlka.

Zaoberá sa aj verziou, že za tým bola skupina ľudí, "ktorí ten útok nejako pripravovali". Uviedol to v Sobotných dialógoch

Šutaj Eštok je pripravený vyvodiť zodpovednosť, ak ochranka pochybila

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) je pripravený vyvodiť zodpovednosť v prípade, že kontrola postupu ochranky počas útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) preukáže zlyhania či pochybenia. Spolu s predsedom KDH Milanom Majerským sa zhodli, že prvoradé je počkať na výsledky odbornej analýzy. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Ak nejakí ľudia zlyhali, budú za to niesť zodpovednosť," vyhlásil minister. Dodal, že riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov má jeho plnú dôveru. "Treba počkať na výsledky analýzy," poznamenal Majerský. Dôvod na prípadné odvolanie ministra v tejto súvislosti nateraz nevidí. Pre KDH je podľa jeho slov podstatné zabezpečiť, aby sa podobným situáciám predchádzalo. Šutaj Eštok súhlasí, že prvoradá je prevencia.

Nevylúčil, že ak bude atentát na premiéra prekvalifikovaný ako trestný čin terorizmu, môže dôjsť k navýšeniu stupňa protiteroristických opatrení na Slovensku.

"Nechcem nikoho strašiť, ale ja nevylučujem nič," povedal Šutaj Eštok s tým, že prioritou je bezpečnosť. V súvislosti s pripravovanými bezpečnostnými opatreniami deklaroval, že ministerstvo urobí všetko preto, aby čo najskôr zabezpečilo bývanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov. "Musíme stav zanalyzovať, to je otázka dní. (...) Ja by som si želal, aby to bolo v tomto roku aspoň z nejakej časti vyriešené," spresnil.

Majerský s rekonštrukciou či výstavbou bývania problém nemá, je však podľa neho dôležitejšie, aby boli všetci traja ústavní činitelia opäť v plnej sile. Zdôraznil potrebu voľby nového predsedu parlamentu. Šutaj Eštok reagoval, že parlament plne funguje. Zopakoval, že nominantom Hlasu-SD do funkcie predsedu Národnej rady SR je Richard Raši. Majerský nevylúčil, že by ho KDH podporilo.

Premiéra vážne postrelil 71-ročný muž po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, ktoré bolo 15. mája. Páchateľa vzal Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby.

TY VYSLÚŽILÁ HEREČKA, TY SPODINA , POČÚVAJ HLAS ĽUDU!
Krátko po voľbách som ti písala otvorený list. Vtedy ešte so všetkou úctou. Aj s úctivým oslovením. Vtedy ešte s nádejou, že si moje výčitky zoberieš k srdcu. Ale nie. To sa nestalo. V tvojom srdci nie je miesto pre pokánie, nie je v ňom miesto... Čítať ďalej
25 | 05 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik