Slovensko zasiahlo extrémne počasie! Búrky, krúpy a silné lejaky
25 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Na celom Slovensku platia v sobotu výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Počítať s nimi treba do 19.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Slovensko od skorého rána sužujú silné búrky. Podľa portálu imeteo.sk sa začali vytvárať už krátko po 8:00 hodine ráno, a to v Trnavskom kraji. Krátko potom búrky zasiahli aj Myjavu. Okolo 10:00 hodine zas búrlivé počasie zasiahlo Nové Mesto nad Váhom. Približne o 12:00 sa silná búrka premiestnila k okoliu Púchova a vytvorila sa aj samostatná búrková bunka na Záhorí a nad Prievidzou.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia.

Na strednom Považí môžu v sobotu búrky spôsobiť povodeň

Na strednom Považí môžu počas soboty búrky spôsobiť vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, čo môže priniesť povodeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Platí pre okresy Trenčín, Ilava, Púchov a Považská Bystrica.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," píše SHMÚ. Predpokladá sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

VoľbyEP24: Hlas bude platný, aj keď volič odovzdá prázdny lístok
Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe... Čítať ďalej
25 | 05 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik