Nebezpečná CHOROBA útočí aj na deti: Tieto PRÍZNAKY by ste nemali podceniť!
25 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Dokážete rozoznať príznaky všetkých bežných chorôb? Pri deťoch a dospievajúcich by ste si mali dívať obzvlášť pozor, aby ste niečo neprehliadli. Odborníci upozorňujú na niekoľko varovných príznakov, ktoré môžu znamenať vážnejšie ochorenie, píše portál regiony.sk

Ako nedávno uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou 40 % úmrtí v Európe. Patrí sem aj vysoký krvný tlak, teda hypertenzia. V Európe má každý tretí dospelý vo veku od 30 až 79 rokov hypertenziu a celkovo je v Európe evidovaný najvyšší výskyt tohto ochorenia.

Problémom je, že táto choroba sa netýka len dospelých ľudí, ale čoraz častejšie sa začala vyskytovať aj u detí. Upozornila na to zdravotná poisťovňa Union, ktorá vychádza zo svojich štatistík.

Vysoký krvný tlak trápi aj deti

„Vo vekovej skupine od 0 do 9 rokov sme mali vlani približne 100 detí s vysokým krvným tlakom. Od 9 do 19 rokov ich už bolo viac ako 900,“ uviedla Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide len o obézne deti, no hovorkyňa túto hypotézu vyvrátila. Podľa jej slov len malé percento detí má nadváhu a zároveň aj vysoký krvný tlak. Každé štvrté dieťa s hypertenziou pritom musí užívať aj lieky na znižovaniu tlaku.

Čo sa týka príčin na vznik tohto ochorenia, najčastejšie za to môže genetika (30 až 50 %). Spúšťačom ale môžu byť aj iné pridružené ochorenia, obezita, málo pohybu, stres, nedostatok spánku a aj fajčenie či alkohol.

Ako odhaliť toto ochorenie u detí?

Určite by ste to nemali podceňovať, pretože vysoký krvný tlak nebolí, a tak môže trvať dlhšie obdobie, kým ho odhalíte. „Dieťa sa sťažuje, že ho bolí hlava, je unavené, potí sa, je slabé alebo krváca z nosa – toto všetko sú príznaky vysokého krvného tlaku. Ak lekár potvrdí túto diagnózu, treba to brať vážne, pretože zvýšené hodnoty tlaku v detskom veku sú silným prediktorom hypertenzie a ochorenia koronárnych artérií v dospelosti,“ vysvetlila revízna lekárka Ingrid Dúbravová.

Osamelosť je jedným z hlavných dôvodov častých telefonátov deti a mladých
Osamelosť je jedným z hlavných dôvodov častých telefonátov a aj témou, s ktorou sa deti a mladí ľudia opakovane na psychológov Linky detskej istoty (LDI) obracajú. Priblížila to psychologička LDI Lucia Chamutyová. "Problém osamelosti dnešnej mladej... Čítať ďalej
25 | 05 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik