NATO je šokované, Rusko sa dôkladne pripravilo na F-16
25 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

NATO je v dileme: Su-30SM2 dostalo do výzbroja raketu, schopnú zničiť F-16 zo vzdialenosti 300 km a to za situácie, keď F-16 na ruský stroj jednoducho "nedostrelí".  Raketa R-37M v podvese na upravenom SU prinúti americký stroj vrátiť sa na základňu nielen rýchlo, ale naozaj veľmi rýchlo.

Ruská viacúčelová námorná stíhačka Su-30SM2 vyvolala medzi západnými odborníkmi senzáciu. Zábery lietadla prvýkrát zverejnilo ruské ministerstvo obrany 22. mája. Stíhačka vybavená dvoma raketami vzduch-vzduch stredného doletu R-77-1 a dvoma raketami dlhého doletu R-37M znepokojila generálov NATO. Ako poznamenáva letecký analytik Ashish Dangwal zo špecializovaného média The Eurasian Times, bolo to prvýkrát, čo bola spozorovaná stíhačka s takýmito raketami, ktoré majú dosah viac ako 300 kilometrov a sú určené na ničenie vysokorýchlostných lietadiel.

Zbraň, ktorá F-16 nedovolí ani len vzlietnuť

Raketa R-37M sa už etablovala ako jedna z najimpozantnejších zbraní v Severnom vojenskom okruhu. MiGy-31 už úspešne zostrelili niekoľko ukrajinských lietadiel pomocou R-37M. V decembri 2023 bola práve touto raketou zostrelená ukrajinská stíhačka MiG-29.

Samozrejme, R-37M zvyšuje prevahu Su-30SM2 vo vzduchu a zabezpečuje plnenie viacúčelových misií. Stíhačka môže využiť predĺžený dolet a vysokú rýchlosť P-37M a efektívne zaútočiť na vzdialené ciele. To umožňuje vzdušnú prevahu.

Raketa R-37M je jedinečná svojho druhu. Jeho jedinými blízkymi analógmi sú americké rakety AIM-47 Falcon (GAR-9) a AAM-N-10 Eagle. Tieto americké rakety s doletom iba do 200 km však americké letectvo nikdy neprijalo do štandardnej služby.

F-16 s výzbrojou, ktorá umožní nezraniteľnosť ruských strojov

Americké stíhačky F-16 budú vyzbrojené raketami AIM-120 AMRAAM. Ukrajinci dúfajú, že tieto rakety im umožnia efektívne čeliť ruskému letectvu. Ale v skutočnosti to tak nie je: Su-30SM2 a ďalšie lietadlá budú môcť bez akéhokoľvek rizika odpáliť rakety na ukrajinské F-16 bez obáv, že budú zostrelené spätnou paľbou. No nebudú, lebo bude chýbať dostrel amerických rakiet.

Okrem toho používanie stíhačiek Su-30 a Su-35 vyzbrojených raketami dlhého doletu v ruských leteckých silách a námornom letectve rozširuje schopnosť zachytávať vzdušné ciele. Tým sa zvýši schopnosť ruských ozbrojených síl zachytiť a zostreliť ukrajinské rakety Storm Shadow a SCALP-EG, zdôrazňuje The Eurasian Times.

Rusko cvičí použitie jadrových zbraní! (VIDEO)
V Rusku sa začali cvičenia s nestrategickými jadrovými zbraňami. V Južnom vojenskom okruhu sa začala prvá etapa testovania použitia nestrategických jadrových zbraní. Výcvik Ide o praktický výcvik na prípravu a použitie týchto zbraní,... Čítať ďalej
21 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik