NEUVERÍTE, KDE BOL VALÁŠEK Z PS, KÝM ROBERT FICO BOJOVAL O ŽIVOT
25 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Na rokovaní NR SR, kde sa prijímalo uznesenie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD)  sa nezúčastnili všetci poslanci. Okrem iných chýbali aj páni Valášek (PS) a Dostál (SaS). Podpredseda NR SR a kandidát na europoslanca za Smer-SSD Ľuboš Blaha si všíma zvlášť podpredsedu Progresívneho Slovenska zodpovedného za zahraničnú politiku -  Tomáš  Valášek si urobil súkromný výlet na Taiwan. Proti vôli NR SR. Blaha na túto cestu a na jej dôsledky upozorňuje na Telegrame.

Uznesenie k atentátu bolo prijaté v utorok, 21. mája a týka sa nie len politikov, ale aj médií a mimovládok. Keď sa toto uznesenie prijímalo, dvojica opozičných poslancov sa zúčastňovala na Taiwane inaugurácie tamojšieho prezidenta, čo Blaha vníma, ako ťažký diplomatický problém. Ten spočíva v tom, že Slovensko rovnako, ako množstvo ďalších štátov, schvaľuje „politiku jednej Číny“, ktorá keby nebolo konania USA, tak je dávno realitou. Keďže Valášek je v PS zodpovedný za zahraničnú politiku, Blaha jeho cestu vníma, ako postoj PS, ktoré sa takto zase raz snaží škodiť Slovensku.

Osem bodov uznesenia

V uznesení NR SR k atentátu na Roberta Fica, ktoré má osem bodov sa uvádza, že NR SR prijala správu o politicky motivovanom atentáte so znepokojením a dôrazne ho odsudzuje. Národná rada odmieta násilie všeobecne a vyzvala nie len politické subjekty, ale aj médiá a mimovládky pôsobiace na Slovensku k rešpektu voči výsledku volieb. Tiež je potrebné zmierňovať napätie v spoločnosti a skoncovať s nenávistnou rétorikou. NR SR vo svojom uznesení neupiera novinárom kritický prístup, ten však nesmie byť prezentovaný formou šírenia nenávisti. NR SR tiež povzbudila vládu k prijímaniu adekvátnych bezpečnostných opatrení a popriala jej predsedovi skoré uzdravenie a návrat do výkonu ústavnej funkcie.

Zverejnili návrh uznesenia k atentátu na premiéra Roberta Fica!
Na internetovej stránke parlamentu sa nachádza návrh uznesenia k atentátu na premiéra Roberta Fica. Spomínajú sa v ňom médiám a mimovládky. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k atentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica... Čítať ďalej
21 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Čo chcel Valášek na Taiwane

„Išiel tam na inauguráciu taiwanského prezidenta, čím vyslal ťažko nepriateľský signál Číne, ktorá to považuje za akt podpory separatizmu. Slovensko od svojho vzniku podporuje politiku jednej Číny a neuznáva Taiwan, rovnako ako drvivá väčšina krajín sveta. Prakticky takmer všetky,“pripomína podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.

Toto nik nespochybňoval

„Ani počas pravicových vlád na Slovensku túto zásadnú líniu slovenskej zahraničnej politiky nikto nespochybnil - až došiel Valášek z PS a Dostál z SaS. Naše vlády chceli mať s Čínou vždy tie najlepšie vzťahy, Čína je ekonomický gigant a obchodná spolupráca nám môže mimoriadne pomôcť. Premiér Robert Fico má do Číny naplánovanú oficiálnu cestu - má dôjsť k spusteniu významných projektov. Čínu považujeme za priateľa. Rovnako ako ďalšie krajiny BRICS,“ ubezpečuje Blaha s tým, že opozícia naše národné zájmy ohrozuje „pubertálnymi a nepriateľskými“ gestami voči Číne.

Historická pravda

„Taiwan patrí Číne, žijú tam Číňania a nebyť americkej flotily, tak by Čína bola zjednotená už v roku 1949. Taká je historická pravda. To, že Američania ďalej provokujú Čínu, je hlúpe a nezodpovedné. Ale že im Valášek s Dostálom robia užitočných viete-čo, to je doslova zbesilý útok na národné záujmy SR. Valášek nie je len nejaký hocaký poslanec. On je v PS zodpovedný za zahraničnú politiku. Čiže jeho podpora separatizmu je vlastne oficiálnou politikou PS-ka,“ vysvetľuje Blaha, ako sa veci majú.

Cynizmus hodný dištancu

„Po 30 rokoch sa našla strana, ktorá oficiálne rozbíja konsenzus v slovenskej zahraničnej politike ohľadom Číny - toto si doteraz nedovolil nikto. Je to cynické aj voči Robertovi Ficovi, ktorý sa do Číny chystal, aby pomohol slovenskej ekonomike a dnes leží v nemocnici kvôli nenávisti, ktorú tu niekto spustil. Opozícia by sa mala okamžite dištancovať od Valáška a Dostála, ktorí robia hanbu celému Slovensku. Ak to neurobia, ohrozujú národné záujmy SR a rúcajú piliere našej oficiálnej zahraničnej politiky,“ myslí si Blaha.

Jasný signál

„Čína takéto agresívne gestá proti jej územnej celistvosti berie veľmi vážne. A ja sa jej vôbec nečudujem. My Valáškovu súkromnú cestu na Taiwan ostro odsudzujeme. Ale to je PS-károm jedno. Chcú provokovať. Chcú ničiť. USA zjavne nechcú, aby sme s Čínou spolupracovali. A Valášek očividne len plní pokyny. Panáčik na motúziku. Progresívci lobovali, aby sme prišli o peniaze z EÚ. Nevyšlo. Tak teraz robia všetko proti našej ekonomickej spolupráci s Čínou. Ani to im nevyjde. Ja sa len pýtam, prečo tak veľmi nenávidia Slovensko?,“pýta sa na záver podpredseda NR SR.

NO ZBOHOM! Už len na Taiwane je v parlamente väčší CIRKUS, ako u nás (VIDEO)
V piatok vypukla v taiwanskom parlamente bitka počas diskusie o reformách zákonodarného zboru. Zákonodarcovia sa navzájom strkali, udierali a bojovali v divokej mele, šplhali cez stoly, aby na seba útočili, informuje Breitbart. Počas dňa sa... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik