PANIKA V BRUSELI! Rusko prelomilo plynovú blokádu Európy
24 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

U nás o tom médiá dôsledne neinformujú! V Bruseli už ale vraj vypukla medzi politikmi panika. Dôvodom sú najnovšie udalosti v Bulharsku. Informuje o tom na sociálnej sieti šéf vydavateľstva Torden a bývalý šéfredaktor HD Robert Merva.

Merva na Telegrame vysvetľuje, že okrem volieb bol spúšťačom udalostí v Bulharsku aj oznam ruskej veľvyslankyne o tom, že Rusko nevidí dôvod obnovy dodávok plynu. V dôsledku tohto vyhlásenia začal nový minister energetiky konať – pozastavil výstavbu plynovodu do Grécka, zrušil kontrakty na drahý LNG plyn a otvorene hovorí o nevyhnutnosti ruského plynu pre jeho krajinu. Navyše hovorí o vyvodení dôsledkov z konania proamerickej vlády. K ruskému plynu sa vracia viac krajín EÚ, z čoho je Brusel v panike.

Bulharsko pochopilo

„Akonáhle ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanová oznámila, že nevidí žiadne problémy v obnovení plnohodnotného zásobovania Bulharska plynom z Ruska, dali sa udalosti rýchlo do pohybu,“ informuje Merva na Telegrame.

Rusi stále mátajú Poliakov
Poľsko sa rozhodlo bojovať proti ruskému vplyvu. Poľská vláda vytvorila novú komisiu na vyšetrovanie „ruského vplyvu“ v krajine. V posledných rokoch sa tento vplyv údajne prudko zvýšil. Rusi odmietajú... Ruská federácia opakovane odmieta... Čítať ďalej
23 | 05 | 2024 | Milan Laca

Rušia zmluvy

„Nový minister energetiky Bulharska Rossen Hristov, nechal „pre administratívne nezrovnalosti" zastaviť výstavbu plynovodu do Grécka, ktorú Bulharsku za predchádzajúcej vlády Petkova vnútili USA. Američania totiž plánovali dodávať svoj skvapalnený plyn do Bulharska cez Grécko, aby sa vyhli potrebe plávať cez turecký Bospor,“vysvetľuje reálie Merva a dopĺňa ich známym, no neprezentovaným faktom, že Američania v Rusku nakúpený plyn skvapalnia a za vyššiu cenu ho cez LNG terminály predajú v Európe.

Vedia, že si to nemôžu dovoliť

„Bulharsko však na túto hru nehodlá naskočiť a Hristov už zrušil aj kontrakty na dodávky plynu LNG, ktorý sa mal cez grécke prístavy dopravovať do Bulharska novobudovaným plynovodom.  Všetky tieto projekty a zmluvy v mene Bulharska uzavrel ešte prednedávnom proamerický bývalý premiér Kiril Petkov. Nová vláda však pristúpila k zrušeniu týchto zmlúv a projektov. Minister Hristov ako dôvod uviedol „likvidačné ceny", ktoré si Bulharsko nemôže dovoliť,“informuje ďalej Merva s tým, že Hristov tiež oznámil nevyhnutnosť dodávok ruského plynu do Bulharska. Obvinil tiež Petkovovu vládu z úmyselného poškodzovania ekonomiky Bulharska a Rusko požiadal o pomoc s bojom proti energetickej chudobe.

Radio Bulgaria | Nový minister energetiky Bulharska Rossen Hristov

Bulharsko nie je jediné

„Priame dodávky lacného plynu z Ruska už majú dojednané okrem Bulharska aj Maďarsko, Rakúsko a Nemecko. Bulharsko aktuálne čakajú nové voľby a všetci politici vedia, že ten kto zoženie lacný plyn a elektrinu, tak ten vyhrá. Brusel sa obáva, že po Bulharsku bude obdobný vývoj nasledovať aj v Taliansku, a potom pravdepodobne aj v celej ostatnej Európe,“ uzatvára Merva.

Vzbura v Bruseli - osem štátov odmieta podpísať záväzky voči Kyjevu
"Osem krajín EÚ odmieta uzavrieť bilaterálne dohody s Ukrajinou o bezpečnostných záväzkoch: Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Bulharsko, Cyprus a neutrálne štáty Írsko, Rakúsko a Malta. Na bezpečnostnej dohode s Kyjevom sa nechcú dohodnúť ani... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik