Igor Šimko: Novinári nech informujú, nie komentujú (VIDEO)
23 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Kandidát na europoslanca Igor Šimko (Hlas-SD) ocenil komunikačný štýl zastupujúceho predsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý sa snaží o zmierlivý tón, ktorý má v súčasnej vypätej situácii minimalizovať trecie plochy medzi koalíciou a opozičnými poslancami. Aj o tom hovoril Šimko v Rozhovoroch s Mimi Šramovou v posledný deň aktuálnej rokovacej schôdze.

Hovoril tiež o atmosfére v poslaneckom klube Hlas SD, polarizácii a radikalizácii v spoločnosti, zmeri medzi politikmi, aj o médiách, novinároch, trestnom oznámení za vyhrážanie sa a posilnenej ochrane.

Bolo to o vecných argumentoch

„Povedali sme si, že nebudeme ani my nejak horlivo brániť, ani oni nejak horlivo útočiť a výsledok je taký, že prebehla férová diskusia,“ konštatoval Šimko spokojný s korektnosťou stredajšieho rokovacieho dňa. Aj podľa neho bol najvyšší čas na ukončenie slovných prestreliek a útokov.

Nie všetky médiá pochopili

„Bohužiaľ, predchádzala tomu tragická udalosť, ktorú ja dodnes neviem spracovať, aj mne došli vyhrážky, aj ja som dal v piatok trestné oznámenie. Bol som na kriminálke v Košiciach a nie je to príjemné, keď vám ľudia píšu veci, ktoré nie sú vhodné,“ hovorí Šimko v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

„Sporme sa hodnotovo k čomukoľvek. Povedzme si, ak nesúhlasím s tým, lebo je to tak, alebo tak, ale nemôžeme na seba útočiť. To je neprípustné,“ konštatuje Šimko s tým, že snáď si aj ľudia uvedomili, čo prinášajú tie výzvy a hecovanie na námestiach, čo podľa neho nemá byť.

Aj médiá podľa Šimka len niektoré pochopili, že by mali „dať neutrál“, ale niektoré stále idú svojim tempom. Nepochopili podľa neho, že mnohokrát práve oni sú tým, kto radikalizuje spoločnosť.

„Ja verím v to, že aj im dôjde, že sa majú trošku viac upokojiť, robiť menej komentárov a viac informovať, aby mali ľudia viac informácií, ako názorov. To je dnes na mieste a veľmi dôležité,“ myslí si poslanec.

Protesty bez opodstatnenia

Podľa Šimka protesty proti zrušeniu RTVS nemali žiadne opodstatnenie, keďže diskusia prebiehala dlhodobo, aj na odbornej úrovni.

„Oni sami vedeli, že je to chorý stav a my sme sa jednoduchou procedúrou dohodli v koalícii. Je to demokratický orgán, je to demokratický nástroj. Ľudia o tom rozhodli, neviem si predstaviť, prečo by tu niekto mal protestami meniť názor koalície,“ poznamenáva Šimko a dodáva, že aj oni, ako opozícia rešpektovali rozhodnutia minulej koalície, ktorá tu vládla tri a pol roka.

„Kritizovali sme ju, ale rešpektovali sme ju, lebo mala mandát. Dnes treba rešpektovať demokraticky zvolenú vládu a parlament, ktorý má dnes možnosť o tom rokovať a hlasovať,“ dodáva Šimko.

Základným predpokladom k upokojeniu je rešpekt k výsledkom volieb
Demokratické voľby sú najvyšším prejavom vôle občanov. Preto je v slušných demokraciách obvyklé, že ich legitímne výsledky bývajú rešpektované aj opozíciou, aj médiami. Teda, je to jeden z prejavov normálnej slušnej, aj opozičnej politiky a... Čítať ďalej
22 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vyhrážky a stretnutia s občanmi pred eurovoľbami

Trestné oznámenie za vyhrážanie na polícii podával aj Branislav Becík, líder Hlasu do európskych volieb. Je preto namieste otázka, či to ovplyvní kampaň do eurovolieb a stretávanie sa s občanmi pred týmito voľbami. Šimko pripomína, že Hlas výrazne komunikuje s občanmi aj cez sociálne siete a možnosť kampane v teréne bola dosť obmedzená na víkendy.

„Ja som z prozaických dôvodov na pár dní tú kampaň prerušil, ale obnovujeme ju a s ľuďmi komunikujeme,“ hovorí Šimko s tým, že predsa len podaná ruka a priamy kontakt sú vždy dôležité. Ľuďom podľa neho stále treba, či už v online priestore, alebo priamo, vysvetľovať, že Slovensko potrebuje mať hrdý, sebavedomý hlas v Európe a práve obhajoba našich záujmov je cieľ Hlasu.

Šimko je jedným z poslancov, ktorí na rokovania NR SR do Bratislavy z východu dochádzajú vlakom. V tejto súvislosti priznal, že ani vo vlaku sa veľmi nestretával s nejakými invektívami, skôr so šomraním.

„Môžem ale všetkých ubezpečiť, že máme pridelenú ochranu, takže sa cítim bezpečnejšie. Je na mieste. Keď je v štáte ostražitosť potrebná, treba zachovať bezpečnosť pre každého, kto sa môže cítiť byť nejakým spôsobom ohrozený,“ uzatvára poslanec s tým, že je jedno, či ide o bežného človeka, alebo o člena zákonodarného zboru.

SLNIEČKÁRI SA NAĎALEJ VYFARBUJÚ! Padlo ďalšie trestné oznámenie za vyhrážanie
Človeka z toho až mrazí! S trestnými oznámeniami ústavných činiteľov sa po atentáte na premiéra Roberta Fica doslova roztrhlo vrece. Ochranku bolo nutné posilniť pre novo zvolenú predsedníčku Súdnej rady, vyhrážali sa však aj mnohým ďalším verejne... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik