O zákone o mimovládkach trochu inak
22 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Skúsená publicistka, glosátorka, spisovateľka a svojho času aj riaditeľka či šéfredaktorka druhého vysielacieho okruhu vtedajšieho Slovenského rozhlasu Gabriela Rothmayerová ponúka verejnosti na webe noveslovo.eu zaujímavú myšlienku. Stojí za to ju zvážiť.

Gabriela Rothmayerová najskôr dáva do pozornosti hĺbavému čitateľovi myšlienku, ktorú napísal Vladimír Mináč v Návratoch k prevratu:

„Všeličo vyšlo najavo, všeličo, o čom sme my, provinční prostáčikovia nemohli ani tušiť, tajné dohody, len do jednej tretiny viditeľné ľadovce nadácií, úloha výskumných politologických ústavov a výzvedných centier… a niektorí opoziční boli v žolde…“

Kto je dnes v žolde?

Časovo aktualizuje autorka textu Mináčov výrok.  A to v súvislosti s návrhom zákona o mimovládkach (zjednodušené pomenovanie).

Kto je dnes v žolde, na to - podľa Gabriely Rothmayerovej  "chcú prísť naši zákonodarcovia, preto navrhujú prijať zákon o označovaní mimovládok, čerpajúcich zo zahraničných zdrojov. Opozícia si myslí, že je to koniec demokracie. Tajtrlíci obiehajú redakcie a ohlasujú, že budú proti zmene režimu bojovať. Tento návrh zákona je podľa nich jedným zo znakov takejto zmeny zo slobody na neslobodu."

Pochybnosti či sa cieľ nedá dosiahnuť aj inak

Autorka sa zveruje s pochybnosťou - "neviem, načo má tento zákon slúžiť. Na pranier? A fakt si myslíme, že to bude klietka hanby? Lebo nijakú sankciu tento zákon nepredpokladá – a prečo by aj mal? Veď kto je v žolde, to sa predsa pozná aj bez označenia. Ak človek čo len jedným okom sleduje slovenský verejný priestor, žoldnierov pozná po mene. Nielen preto, že sa im skvejú na hrudi medaily, či majú niekde nejaké čierne fondy. On ten žold nemusí byť dokonca ani mastný, stačia chlebíčky, ale z panského stola!""

"A nie, neplatí ich „šoroš“, na to má americká vláda zriadené iné fondy a bez problémov sa aj teraz dajú vystopovať. Legálne. „Šoroš“ sa stal len takým symbolom čohosi, čo nie je volené, ale má peniaze, aby ovplyvňoval chod dejín.

Nebuďme prostáčikovia, žoldnieri nezmiznú a ani ich zanietenosť sa nevytratí.

Návod, ako zvíťaziť nad štát rozkladajúcimi mimovládkymi podľa Gabriely Rothmayerovej: "Iba tak, že ich prestaneme sledovať, vygumujeme ich zo svojich životov, ich táranie prešumí okolo nás ako piskľavý otravný komár. Ale najmä, že budeme mať iný ideál, ako je konzumný človek (ktorý podľa Vlada Mináča vtedy v nás zvíťazil)."

"Preto si myslím, že ten zákon je úplne zbytočný. Iba nahráva žoldnierom, aby si svoj žold zaslúžili." Dodáva na záver autorka citovaného textu, uverejneného na webe noveslovo.eu.

Za slovenský džihád sa treba aspoň ospravedlniť
Podľa historika, národniara a bývalého poslanca NR SR Antona Hrnka v týchto dňoch po atentáte na predsedu vlády nestačí iba to známe : "Čo sme si, to sme si, pomerme sa..." V statuse na sociálnej sieti zdôvodňuje, prečo. "Predovšetkým musím... Čítať ďalej
22 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik