Minister Šutaj Eštok informuje: Polícia aktuálne rieši 48 prípadov nenávistných prejavov i vyhrážok
22 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Polícia aktuálne rieši 48 prípadov, týkajúcich sa schvaľovania trestného činu, nenávistných prejavov, prípadne vyhrážania sa politickým predstaviteľom. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady.

"Je vysoký predpoklad, že to číslo realizovaných prípadov sa na konci dňa môže až zdvojnásobiť," upozornil Šutaj Eštok.
Viacerým ústavným činiteľom bola podľa ministra poskytnutá osobná ochrana. Ide o politikov z koalície, ale i jedného zástupcu opozície. V prípade potreby sa bude poskytovať aj tlačidlo, ktoré umožňuje v prípade rizika vyslať signál polícii.
"Prosím všetkých občanov SR, aby si uvedomili vážnosť situácie a razantný a tvrdý postup polície, ktorý bude v tomto prípade aplikovaný," povedal minister.
Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar priblížil, že SIS spolu s Vojenským spravodajstvom poskytuje spravodajskú podporu polícii aj ďalším rezortom. Zameraná je najmä na vyšetrovanie atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), na monitorovanie nenávistných prejavov predovšetkým v online priestore a oblasť bezpečnosti chránených a iných ohrozených osôb.
Gašpar informoval aj o prijatí konkrétnych opatrení v súvislosti s možnou hrozbou nahlásených nástražných výbušných systémov v nemocniciach. Na ministerstve zdravotníctva mal vzniknúť krízový štáb a o prípadnom postupe bol informovaný aj personál nemocníc.
V súvislosti s vyšetrovaním atentátu šéf SIS potvrdil, že vymazanie páchateľovho účtu spoločnosťou Meta nemá žiadny súvis so zásahom do konta útočníka po atentáte, o ktorom informovali ako o jednej z indícií, že nemuselo ísť o osamelého vlka. "Ide o to medziobdobie medzi úkonom, ktorý vykonala spoločnosť Meta a samotným atentátom. Je medzi tým zásadný rozdiel," dodal vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD).

R. Kaliňák informoval o aktuálnom stave premiéra
Stav predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no ostáva vážny, zodpovedajúci rozsahu a vážnosti zranení, ktoré utrpel. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák... Čítať ďalej
22 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

M. Šutaj Eštok avizuje súbor opatrení na zvýšenie bezpečnosti

V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

"Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení," načrtol Šutaj Eštok. Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov SR.
Nenávistné prejavy, pokiaľ nepresahujú mieru výzvy na fyzické násilie, by sa podľa Kaliňáka mohli riešiť zvýšenými pokutami a zrýchleným konaním. Poznamenal, že legislatívne návrhy sa budú prijímať v celospoločenskej diskusii. Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek. "Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené," podotkol. K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok (21. 5.) aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.

VIDEO:

Pád vlády ešte kým je prezidentka v úrade nevyšiel
"Nie je atentát ako atentát. Aj tento na Slovensku začína ukazovať, že ide o veľkú geopolitickú hru. Hru, kde Slovensko, vláda a hlavne premiér Fico boli úplne na inej strane barikády." Píše na sociálnej sieti generál Jozef Viktorín. "Áno my... Čítať ďalej
22 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik