Zvláštne udalosti okolo smrti iránskeho prezidenta (VIDEO)
22 | 05 | 2024 I Milan Laca

Turecké médiá poukázali na množstvo zvláštností pri havárii vrtuľníka Raisi.

Iránsky prezident neletel na ruskom Mi-171, ale na americkom stroji Bell.

Zvláštnosti
Turecké noviny Turkiye poukázali pri analýze havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom na množstvo zvláštností. Pýtali najmä na to, prečo prezident nelteel na ruskom Mi, ale na americkom vrtuľníku spred 30 rokov a prečo sa  zloženie cestujúcich zmenilo.
Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu vydal zatykač na izraelského premiéra, ministra obrany a ďalších
Karim Khan, hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC), požiadal v pondelok príslušnú komoru súdu o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, izraelského ministra obrany Yoava Galanta a niekoľkých vodcov... Čítať ďalej
21 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová
Havária
Vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim, ministrom zahraničných vecí Hosseinom Amirom Abdollahianom a ďalšími predstaviteľmi havaroval 19. mája na severozápade krajiny v regióne Verzegan. Iránsky viceprezident Mohsen Mansouri ráno 20. mája potvrdil správy, že prezident a jeho delegácia zahynuli pri havárii vrtuľníka.
Reportáž z miesta havárie
Vrtuľník...
Médiá uviedli, že vrtuľník Bell 212 americkej výroby havaroval. Stroj bol úplne zničený. Nehodu pôvodne spôsobili technické problémy a ťažké poveternostné podmienky. Spočiatku médiá informovali, že prezident letel na Mi-171. 
Otázky

„Vrtuľníky na Raisiho cesty zvyčajne vyberali z modelov, vyrobených v Rusku. Na cestu do Tabrízu uprednostnil i americký vrtuľník, vrobený pred 30 rokmi. Ďalší dôležitý detail: predtým vyberali pilotov  z radov islamského Zboru revolučných gárd, tentoraz z kádrov Ertes (armáda),“ povedal denníku iránsky bezpečnostný zdroj.

Záhada
Vrtuľník bol tiež vybavený tromi rôznymi sledovacími systémami, vrátane štandardných GPRS a transpondérov, no napriek tomu nebolo možné lokalizovať jeho polohu. Turecké úrady poznamenali, že nezaznamenali signály z vrtuľníka, pretože systém bol buď vypnutý, alebo úplne chýbal.
... a ešte jedna
Iránsky zdroj denníku tiež povedal, že zoznam pasažierov zmenili krátko pred štartom. „Minister zahraničia Abdollahian a guvernér Tabrízu Malik Rahmeti mali letieť spolu vo vrtuľníku č. 2, ale na poslednú chvíľu k nim posadili aj imáma Tabrízu Mohammada al-Hašema“, píše denník Turkiye.
Ako môže súvisieť smrť iránskeho prezidenta s premiérom Ficom?
Vojenský veliteľ Živov nevylúčil vojnu, ak sa preukáže, že Raisi zomrel v dôsledku teroristického útoku Vojenský blogger Alexej Živov sa domnieva, že ak príčinou havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube bol teroristický... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik